Povinné ručení platné až po úhradě. Podmínky pojištění pro řidiče se mění

Povinné ručení je od 1. října platné až po připsání na účet pojišťovny, zatímco dosud ho mohl vlastník vozidla zaplatit zpětně. Na včasnou úhradu bude rovněž důležité dbát i při prodlužování smlouvy. Úlevou pro řidiče naopak může být to, že už nebudou muset s sebou vozit zelenou kartu, a to ani v elektronické podobě. O změnách v zákonech informovala Česká kancelář pojistitelů.

„Končí doba, kdy stačilo uzavřít smlouvu a platbu poslat třeba do čtrnácti dnů, a přesto pojištění platilo už od data vzniku smlouvy. Nově bude vozidlo pojištěné až ve chvíli, kdy pojišťovna platbu obdrží,“ upozorňuje specialistka společnosti FinGO Irena Jakobová.

Pokud dotyčný nezaplatí v termínu sjednaném s pojišťovnou, smlouva nevznikne a bude nutné uzavřít novou. To může vést k situaci, kdy auto nebude mít platné povinné ručení. Za nepojištěné vozidlo hrozí pokuta od České kanceláře pojistitelů, a pokud v něm šofér způsobí nehodu, bude muset škodu uhradit z vlastních peněz, varovala Jakobová.

Zároveň se podle kanceláře rozšiřuje také seznam možnosti plateb. Vedle dosavadní platby bankovním převodem bude možné využít také platební bránu. Mezi její výhody patří zejména rychlost převodu.

Policisté v reálném čase zjistí, jestli je vůz pojištěn

Díky on-line evidenci pojištění již podle kanceláře řidiči nebudou muset u sebe vozit takzvanou zelenou kartu, a to ani v elektronické podobě. Zelená karta je mezinárodním osvědčením o platnosti pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Dosud bylo nutné mít ji u sebe, nejprve vytištěnou, od roku 2022 ji už stačilo ukázat na obrazovce v mobilu. A od nynějška ji už řidiči nemusí nosit vůbec.

„Od října začne fungovat on-line evidence pojistných smluv. Díky tomu bude možné v reálném čase zjistit, zda je vůz pojištěn, či ne. Do evidence budou mít přístup jak policisté, tak například registr vozidel,“ popsal ředitel úseku likvidace pojistných událostí České kanceláře pojistitelů Vladimír Krejzar.

Policie tak bude mít možnost ověřit platnost povinného ručení už během silniční kontroly. Novinka bude platit jen v Česku, v zahraničí bude stále povinnost mít u sebe kartu ve fyzické podobě. I tam se ale řidičům uleví, a to od ledna 2025, kdy bude možné cestovat jen s elektronickým dokladem.

Povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, takzvané povinné ručení, mělo koncem června 2024 podle dat kanceláře 9,474 milionu vozidel. Poskytuje jej dvanáct pojišťoven. Většina z nich sazby stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, počtu ujetých kilometrů a dalších kritérií. Pořízení tohoto pojištění je ze zákona povinné pro všechny majitele vozidel. Musí je mít každý dopravní prostředek, kterému byla přidělena registrační značka nebo technický průkaz.