Popadané stromy zastavily D1 na Vysočině na 14 hodin, rozjela se až ráno

Až před osmou ráno byl obnoven provoz na dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 je zhruba od páteční půl osmé ráno opět průjezdná. Celou noc – v součtu čtrnáct hodin – byl na Vysočině uzavřen směr na Brno mezi 119. a 134. kilometrem. Silničáři nechali dálnici uzavřít na žádost hasičů poté, co na ni ve čtvrtek odpoledne popadaly stromy, které neodolaly silnému větru, a hrozily pády dalších.

Na dálnici D1 mezi Velkým Beranovem a Měřínem popadaly stromy, které neodolaly silnému větru, již ve čtvrtek brzy odpoledne. Zprvu se podařilo stromy odklidit a dálnici opět otevřít, ale v podvečer, když vítr znovu zesílil, ji silničáři zase zavřeli s tím, že tak zůstane až do rána.

Uzavírka skončila v 7:40. Postihla tedy i část ranní špičky, což bylo poznat na silnicích v okolí dálnice. „Na objízdných trasách se vytvářejí kolony, ale zatím je to bez nějakých výraznějších mimořádných událostí,“ řekla v sedm hodin ráno policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla nařídili uzavírku hasiči. Před zprovozněním D1 bylo třeba stromy pokácet a popadané kmeny odstranit, což ale z bezpečnostních důvodů nebylo možné v noci. Úklid tedy začal až po šesté ráno, když se rozednilo. Lesní specialista ŘSD Karel Lanžhotský upřesnil, že bylo třeba odstranit 150 stromů. „Tak 30 procent z nich bylo opravdu vysokých, kubíkových smrků,“ řekl.

Kromě dálnice byly kvůli popadaným stromům ve čtvrtek uzavřeny i některé železniční tratě na Vysočině. Ty se ale do rána podařilo zprůjezdnit. Trvá pouze plánovaná výluka mezi Jihlavou a Okříšky.

Víkend již nebude tolik větrný, sobotu ale svlaží déšť

Výstraha na silný vítr ani žádná jiná již neplatí. Začne se ale pozvolna ochlazovat, v pátek ještě zůstanou teploty vysoko, mezi 16 a 20 stupni Celsia, ale v sobotu již spadnou na 10 až 14 stupňů, jen místy v Čechách by mohlo být o trochu tepleji. Ochlazení doprovodí i déšť, a to hlavně ve východní polovině území.

Pršet bude i v sobotu. „Postupně jich od jihozápadu bude ubývat, na severovýchodě bude pršet nejdéle. Na severovýchodě mohou srážky překročit 10, možná i 15 milimetrů,“ upozornila meteoroložka Jarina Sochorová. V neděli by mělo být již lépe, pouze ojediněle při zvětšené oblačnosti se mohou objevit přeháňky a teploty dosáhnou 14 až 18 stupňů Celsia.

Předpověď na víkend
Zdroj: ČT24