Policisté zadrželi dva únosce pětileté dívky, kterou našli s matkou na letišti ve Vídni

Policisté zadrželi v souvislosti s úterním únosem pětileté dívky dva muže. Vyšetřovatelé nadále zjišťují, zda se na únosu nepodíleli ještě další lidé. Z dosavadních zjištění vyplývá, že únos dívky byl plánovaný a organizovaný. Dívku, kterou dva muži vytrhli babičce z náruče v pražské Uhříněvsi, našli policisté na letišti ve Vídni v doprovodu matky. Policie usiluje o její vydání z Rakouska do Česka.

Dívku vytrhli neznámí muži v úterý před 13. hodinou její babičce z náruče v ulici Vlasty Průchové v Praze 10 - Uhříněvsi a naložili ji do přistaveného osobního auta značky Volvo. Kriminalisté měli podezření, že by matka mohla chtít svou dceru odvézt do zahraničí. O pomoc proto požádali policisty v sousedních zemích.

Zároveň začali prověřovat desítky adres v Česku, kde se matka s unesenou dcerou mohly skrývat. „Již v pozdní odpoledne totiž kriminalisté věděli, kdo jsou osoby podílející se na únosu malé holčičky,“ řekl policejní mluvčí.

K vypátrání prvního z únosců přispěl svědek, který policistům nahlásil pohyb vozidla únosců po dálnici D1. Policisté pak dvacetiletého muže zadrželi na parkovišti u benzinové stanice na 95. kilometru ve směru do Prahy, ve voze ale byl již sám.

O tři hodiny později zadrželi policisté na nádraží na Krnovsku druhého muže, který se na únosu také podílel. Jednačtyřicetiletý muž byl podle Hulana překvapen, protože nečekal, že by byl vypátrán tak rychle.  

Za únos hrozí dvojici až osmileté vězení

Oba muži jsou v policejní cele a vyšetřovatel bude pravděpodobně žádat soud o uvalení vazby. „Vůči oběma těmto zadrženým zahájil vyšetřovatel úkony trestního řízení pro trestný čin únos, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ uvedl Hulan.

Z dosavadních zjištění vyšetřovatelů vyplývá, že únos dívky byl plánovaný a organizovaný. Kriminalisté nadále zjišťují, zda se na činu nepodílel ještě někdo další.

Policisté dívku našli na letišti ve Vídni, a to v doprovodu své matky. Se svou dcerou má jednačtyřicetiletá žena zakázaný styk, děvče bylo svěřeno do péče babičky. Dívka je zdravá a v pořádku. Policie nyní dělá podle svého mluvčího vše pro to, aby se dívka vrátila co nejdříve ke svým blízkým do Česka.

Podle informací médií vedli rodiče o svou dceru ostrý spor. Žena svého bývalého manžela obvinila, že dívku zneužíval. Ten zase tvrdí, že jeho bývalá partnerka má poruchu osobnosti a může být nebezpečná, uvedl deník MF Dnes.