Policie prohledala byt německého poslance Bystroně v Praze, píše Deník N

Čeští policisté na základě žádosti od německých kolegů prohledávali byt německého poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně v Praze na Starém Městě. Napsal to Deník N. Podle Bystroně šlo o dva byty, které jsou dlouhodobě pronajaté. V Česku narozený politik čelí podezření, že od proruského serveru Voice of Europe přijímal úplatky. Bystroň odmítá, že porušil zákony.

„Můžu pouze uvést to, že jsme poskytli součinnost kolegům z Německa, ale bližší informace sdělit nemohu,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek. Doplnil, že konkrétní informace případně poskytne německá strana.

Bystroň agentuře DPA řekl, že jde o dva byty v Praze. Sice mu patří, ale jsou už několik let dlouhodobě pronajaté. „Při dosavadních 12 domovních prohlídkách v Německu nebylo nalezeno nic usvědčujícího, protože obvinění nejsou ničím podložená. Tak tomu bude i po dalších prohlídkách,“ prohlásil také.

V Německu už policie dříve uskutečnila razie v různých nemovitostech, včetně poslanecké kanceláře v Česku narozeného politika. Státní zastupitelství v Mnichově ve čtvrtek bez dalších podrobností potvrdilo prohlídky v rámci řízení o praní špinavých peněz a úplatkářství „za účelem zajištění dalších důkazů“.

Souhlas s domovními prohlídkami v Česku ve čtvrtek dopoledne podle veřejnoprávní televize ZDF vydal Spolkový sněm, ve kterém Bystroň zasedá jako poslanec. Televize dodala, že takové oprávnění bylo k akci potřebné. Bystroň návštěvu policistů očividně očekával. Ve středu totiž řekl, že nemůže vyloučit podobné domovní prohlídky v Česku, jaké u něj dříve provedla policie v Německu.

Podle médií úzce spolupracoval s ruským serverem

Jedenapadesátiletý poslanec podle zpráv médií s proruským serverem Voice of Europe úzce spolupracoval. Server Die Zeit nedávno napsal, že plánoval, jak rozšířit vliv serveru v Evropě, a s jeho provozovatelem diskutoval o tom, co na něm má být zveřejněno.

Navíc podle médií existuje i nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání dvaceti tisíc eur (494 tisíc korun) od ruského propagandisty Arťoma Marčevského. Za podezřelou mají němečtí vyšetřovatelé také například transakci, při níž 20. března 2023 vložil na konto své z velké části neaktivní obuvnické firmy třicet tisíc eur (740 tisíc korun) a ten samý den celou částku zase ve 200eurových bankovkách vybral.

V nejbližší době budou vyšetřovatelé nuceni práci pozastavit, protože Bystroň uspěl ve volbách do Evropského parlamentu, a díky tomu získá imunitu. Mandát nově zvolených evropských poslanců začne platit 16. července. Případné zbavení imunity může trvat měsíce.