Role Bystroně v kauze Voice of Europe byla možná větší, než se vědělo, píše Die Zeit

Role německého poslance za Alternativu pro Německo (AfD) Petra Bystroně v kauze proruského serveru Voice of Europe byla podle serveru Die Zeit dost možná výrazně větší, než bylo dosud známo. Politik narozený v Česku podle českých vyšetřovatelů plánoval, jak rozšířit vliv serveru v Evropě a s provozovatelem Voice of Europe diskutoval o tom, co na něm má být zveřejněno.

„Možná ještě důležitější mohla být jeho role při vytváření sítě v Evropském parlamentu: Bystroň do ní prý navrhoval evropské politiky a seznamoval je s (Arťomem) Marčevským,“ píše Die Zeit s odkazem na ruského propagandistu stojícího za serverem, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko v březnu zařadilo na národní sankční seznam. Později tak učinila i Evropská unie.

Bystroň podle Die Zeit, který text zveřejnil ve spolupráci s několika evropskými médii, včetně Deníku N, také organizoval konference v celé Evropě, o nichž pak „pseudomédium“ informovalo. Naopak jeho kolegu z čela kandidátky pravicově populistické AfD pro volby do Evropského parlamentu Maximiliana Kraha vyšetřovatelé považují spíše za loutku.

Tvrdá kritika i z vlastních řad

Oba politici se kvůli svému spojení s Voice of Europe dostali pod tvrdou kritiku, a to i z vlastních řad. Krah kvůli tomu odstoupil z předsednictva strany a oznámil, že nebude vystupovat v kampani před eurovolbami. Svá vystoupení pozastavil také Bystroň.

Média už dříve napsala, že existuje i nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání dvaceti tisíc eur (494 tisíc korun) od propagandisty Marčevského. Politik si na ní prý stěžuje, že dostal dvou a pětiseteurové bankovky, které jsou příliš velké, než aby s nimi mohl v Německu platit na pumpě. Pražskou kancelář serveru, kterému také opakovaně dával rozhovory, prý navštívil alespoň třikrát.

Jedenapadesátiletý politik odmítá, že by od Ruska bral peníze. V souvislosti s podezřením z braní úplatků ho ale v květnu Spolkový sněm zbavil poslanecké imunity. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář.