Europarlamentní skupina Identita a demokracie vyloučila AfD

Europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID) ve čtvrtek s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro Německo (AfD) ze svých řad, důvodem jsou skandály týkající se volebního lídra strany Maximiliana Kraha. Podle TV Welt se chce německá strana odvolat. Europoslanci AfD se neúspěšně pokoušeli vyloučení celé strany zabránit tím, že vedení ID navrhli vyškrtnout z frakce jen Kraha.

Návrh na vyloučení celé europoslanecké delegace podal šéf frakce Marco Zanni. Pro odluku hlasovali podle německých médií mimo jiné italská Liga, ze které je i Zanni, česká Svoboda a přímá demokracie (SPD), francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nebo belgický Vlámský zájem. Zanni v návrhu uvedl, že Krahovy aféry, a tím i všichni europoslanci AfD, poškozují soudržnost a pověst frakce. 

Spolupředsedové AfD Alice Weidelová a Tino Chrupalla uvedli v prohlášení, že vzali rozhodnutí ID na vědomí. Podle svých slov věří, že po červnových volbách získají v Evropském parlamentu spolehlivé partnery.

Dříve během čtvrtka Weidelová uvedla, že již nepovažuje Kraha za lídra kandidátky. Mluvčí Weidelové Daniel Tapp řekl, že Krah „fakticky žádným lídrem už není“. Politik, který se ve středu stáhl z kampaně a rezignoval na post v předsednictvu strany, v čele kandidátky zůstává, AfD nemá možnost, jak ho z ní do eurovoleb vyškrtnout.

Vyloučení AfD z ID je na unijní úrovni vnímáno jako symbolický krok, protože Evropský parlament se znovu sejde až po červnových volbách. Rozhodnutí by podle některých komentátorů mohlo zároveň znamenat, že frakce ID po volbách neposílí tolik, jak se očekává. Pro samotnou AfD je ale čtvrteční verdikt těžkou ranou, protože pravicově populistická strana tak přichází jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu o své obvyklé zahraniční spojence. Televize Welt to v komentáři označila dokonce za knockout.

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová se od AfD distancovala již ve středu. Le Penové RN se podle průzkumů po červnových volbách patrně stane nejsilnější francouzskou formací v Evropském parlamentu.

SPD ve středu oznámilo, že s AfD v Evropském parlamentu nebude společně zasedat. „SPD učinila stejné kroky jako francouzské Národní sdružení a italská Liga. Tím považujeme celou věc za uzavřenou,“ sdělil místopředseda hnutí Radim Fiala.

Aféry Kraha a Bystroně

Kraha dohnaly aféry týkající se podezření z přijímání úplatků za šíření ruské propagandy a také případ jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Pobouření vyvolal i Krahův novinový rozhovor, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS.

Kauza s možnými úplatky od proruské sítě dolehla i na dvojku eurokandidátky AfD a spolkového poslance Petra Bystroně. Ten ve středu řekl, že z rodinných důvodů volební kampaň pozastavuje. Zda ji do evropských voleb, které se konají za dva týdny, obnoví, neupřesnil.

Za Krahem a také Bystroněm vedení AfD několik týdnů stálo, rozsah skandálu ale spolupředsedy strany Weidelovou a Tina Chrupallu přinutil dosavadní postoj změnit. Krah sice stažení z kampaně ohlásil sám, strana mu ale podle médií vystupování na mítincích zakázala.

Problém mají i mládežnické organizace AfD

Problém má Alternativa pro Německo také v Durynsku. Tamní stranické mládežnické uskupení Mladá alternativa (JA) je regionální kontrarozvědkou považováno za prokazatelně pravicově extremistické. Ve čtvrtek to oznámilo durynské ministerstvo vnitra s tím, že takto vedena je JA od letošního 28. března.

Jako stranu s prokazatelně extremistickými snahami označují od roku 2021 durynští zpravodajci i tamní organizaci AfD. „Postoje, které zastupuje JA Durynsko, jsou neslučitelné se spolkovou a durynskou zemskou ústavou,“ uvedla kontrarozvědka. Poznamenala, že mládežnická organizace své politické postoje v době prověřování nijak nezmírnila, a naopak se zbavila těch členů, kteří zastávali umírněnější pozice.