Lídři eurokandidátky AfD Krah a Bystroň se stahují z kampaně, Krah končí i ve vedení strany

Lídr Alternativy pro Německo (AfD) pro nadcházející volby do Evropského parlamentu Maximilian Krah oznámil, že už nebude vystupovat v kampani a končí i v předsednictvu strany. Kampaň pozastavil také spolkový poslanec a dvojka na kandidátce AfD Petr Bystroň, který sdělil, že tak učinil z rodinných důvodů. Krah se potýká s aférou kvůli podezření z úplatků, která dolehla také na Bystroně. Kraha poškodil rovněž případ jeho dlouholetého spolupracovníka, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu.

„Člověk se nemůže propadnout hlouběji než do božích rukou,“ napsal Krah na síti X. „To poslední, co nyní potřebujeme, je debata o mně. AfD si musí zachovat jednotu. Z tohoto důvodu se okamžitě vzdávám dalšího vystupování ve volební kampani a odstupuji z předsednictva strany.“

Deník Bild napsal, že spolupředsedové AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová se dlouhé týdny odmítali vůči Krahovi a jeho kauzám vymezit, nyní ale nemají jinou možnost než europoslance z pódia vykázat.

Ke stávajícím aférám si totiž uškodil rozhovorem s italským deníkem La Repubblica, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS. „Nikdy neřeknu, že každý, kdo nosil uniformu SS, byl automaticky zločinec,“ řekl a dodal, že mezi SS bylo sice hodně válečných zločinců, ale nebyl jím každý.

Jednotky SS, které byly ozbrojenou složkou nacistické strany NSDAP, střežily koncentrační tábory a vedly vyhlazovací válečnou taktiku. Během norimberských procesů po druhé světové válce byly jednotky SS prohlášeny za zločinnou organizaci.

Bystroň: Musím se postarat o své nejbližší

S problémy se kvůli aférám potýká také Bystroň. Weidelová a Chrupalla poslance vyzvali, aby do objasnění svého případu v kampani nevystupoval. Bystroň ještě minulý týden v neděli řekl, že v kampani chce pokračovat, nyní ale názor změnil a účast na mítincích pozastavil. „Musím se postarat o své nejbližší,“ sdělil k důvodům pauzy.

Před týdnem ve čtvrtek Spolkový sněm Bystroně zbavil poslanecké imunity. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal mimo jiné Bystroňovu parlamentní kancelář. Bystroň k tomu řekl, že chystá právní kroky. Spolkový poslanec kritizuje mimo jiné zdůvodnění žádosti o prohlídky, která se odvolává mimo jiné na zprávy médií a také na postoje Bystroně během hlasování v německém parlamentu.

V Bystroňově domě v berlínské čtvrti Wannsee našli vyšetřovatelé podle deníku Die Welt několik zlatých slitků, z nichž jeden měl hmotnost jednoho kilogramu, a také výpisy z českého lichtenštejnského konta. Bystroň o lichtenštejnském kontu, které již bylo zrušeno, a zlatu uvedl, že to uchovává pro svou matku, která řadu let vlastnila zubní kliniku ve Švýcarsku. Dodal, že vše má legální původ.

Mnichovské státní zastupitelství zahájilo vyšetřování poslance kvůli prvotnímu podezření z úplatkářství a praní špinavých peněz. Bystroň v rozhovoru se serverem Zeit online označil vyšetřování za politicky motivované. Podle něj bude zastaveno, jakmile bude po volbách. Bystroň nedávno řekl, že jde o kampaň, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD existuje nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání dvaceti tisíc eur (494 tisíc korun) od propagandisty Arťoma Marčevského, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko v březnu zařadilo na národní sankční seznam. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medvedčuk podle českého sankčního seznamu toto médium skrytě financoval.

Vůdkyně francouzské strany Národní shromáždění Marine Le Penová se ve středu od AfD distancovala. Řekla, že nastal čas se od strany řešící skandály svých vůdčích kandidátů jasně oddělit. Její strana, která se podle průzkumů po červnových volbách patrně stane nejsilnější francouzskou formací v Evropském parlamentu, odmítá nadále zasedat v jedné parlamentní frakci s AfD.