Policie obvinila muže, který vyhrožoval násilím, pokud se neotevřou restaurace

Policie obvinila dvaašedesátiletého muže z Pardubic, který podle ní na Facebooku vyhrožoval, že pokud se neotevřou restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, podobně jako Olga Hepnarová. Za vyhrožování teroristickým trestným činem mu hrozí pět až patnáct let vězení. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Muž podle vyšetřovatelů umístil příspěvek na sociální síť v neděli večer. Napsal, že pokud od následujícího dne nebudou otevřeny všechny restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, které usmrtí, stejně jako Hepnarová. Ta v roce 1973 úmyslně vjela nákladním vozem mezi lidi na zastávce tramvaje v Praze 7 a zabila osm lidí.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu muže vypátrali do dvou dnů, k činu se přiznal, dodala Rendlová. Stíhán je na svobodě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Tento případ jasně demonstruje, že policisté jsou schopni rychle vypátrat pisatele na sociální síti, a to i navzdory skutečnosti, že se skrývá pod smyšleným profilem,“ dodala mluvčí.

V Česku platí od 5. října kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, restaurace, bary a kluby se uzavřely 14. října, jídlo a pití mohou vydávat pouze přes okénka. To, že muž spáchal čin v době nouzového stavu, pro něj může být přitěžující okolností, nicméně s touto okolností už počítá přísnější právní kvalifikace tohoto trestného činu.

Muž hrozil lidem z odběrového centra

S pandemií souvisí i další případ, který řeší policie. Ta podezírá třiapadesátiletého muže z vyhrožování lidem z odběrového covidového centra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Muž se podle kriminalistů v minulých dnech dvakrát anonymně telefonicky nátlakovým způsobem dožadoval přednostního odebrání vzorku a také údajně hrozil použitím střelné zbraně.

Ve středu policie muže obvinila z trestného činu šíření poplašné zprávy. Protože čin spáchal v době nouzového stavu, hrozí mu v případě odsouzení až osm let vězení, uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Policie po přijetí oznámení z nemocnice o mužových telefonátech vyslala do nemocnice několik hlídek. Policisté začali odběrové místo i širší okolí nemocnice střežit. Současně kriminalisté začali po anonymním telefonistovi pátrat. Podezřelého po několika hodinách zadrželi v Pardubickém kraji. 

Policie ve středu řešila 180 přestupků proti opatřením

Další lidé odmítají dodržovat vládní nařízení. Prohřešků proti opatřením ve středu přibylo. Policie v celém Česku zaznamenala ve sváteční den 180 přestupků, zatímco v úterý to bylo jen 101. Do těchto opatření patří třeba zavřené provozovny, omezení shlukování lidí a od středy i zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Údaje poskytl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podle něj ale policie z krajů nikde nehlásí problém, že by se lidé shlukovali. Klid přičítá i nepřízni počasí a uzavření restaurací.

Za porušení vládních opatření uložili policisté ve středu 94 pokut a 52 přestupků poslali ke správnímu řízení. V úterý byla pokut proti středě třetina.

Policisté také dohlížejí na dodržování mimořádných opatření nařízených ministerstvem zdravotnictví, kam se řadí zejména nošení roušek. Ve středu policie zaznamenala porušení těchto nařízení v 564 případech a v úterý v 570 případech. „Je to plus minus pořád stejné,“ řekl k vývoji Moravčík.