Policie navrhla obžalovat ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Policie navrhla obžalovat ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktora Koláčka. České televizi to potvrdili obviněný Koláček a dozorové Okresní státní zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro mentálně handicapované v roce 2020. Ten patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.

„Policejní orgán předložil spis s návrhem na podání obžaloby na jednu osobu,“ řekla ČT okresní státní zástupkyně v Chomutově Eva Seifertová. Mluvčí policie Ústeckého kraje Miroslava Glogovská upřesnila, že obvinění souvisí s požárem domu pro mentálně handicapované.

O tom, že obviněným je právě Koláček, informoval loni server iDNES.cz. Server tehdy uvedl, že obvinění souvisí s fungováním domova před požárem. Policie se podle serveru zabývala například tím, zda byly v domově dodrženy všechny protipožární normy.

„Netrpělivě očekávám rozhodnutí státního zástupce,“ prohlásil nyní Koláček pro ČT s tím, že vyšetřování by podle něj mělo prokázat, že se trestného činu nedopustil. Policie ředitele městské správy sociálních služeb viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což by mu v případě odsouzení mohlo hrozit až deset let vězení.

Druhý nejtragičtější požár v historii Česka

Státní zástupce bude teď rozhodovat, zda návrhu policie vyhoví a muže obžaluje. Případ ale také může vrátit policii nebo zastavit trestní stíhání. Kdy rozhodnutí padne, není jasné. „Dozorový státní zástupce spis zpracuje v nejbližším možném termínu,“ vysvětlila Seifertová.

Požár podle policie založil jeden z klientů domova. Protože byl označen za nepříčetného, policie v jeho případě věc odložila. V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna 2020 brzy ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm. Na místě tehdy zemřelo osm lidí, další člověk podlehl svým zraněním v nemocnici. S devíti obětmi je tento požár druhým nejtragičtějším v historii Česka.