Policie navrhla obžalovat brněnského soudce z pokusu o sexuální nátlak na nezletilou dívku

Soudci z Brna hrozí, že půjde před soud. Obžalovat ho navrhli policisté, podle nichž se pokusil činit sexuální nátlak na nezletilou dívku. Soudce vinu odmítá. Čelí kvůli tomu i kárné žalobě, další kárnou žalobu na něj z jiného důvodu podal i předseda Nejvyššího soudu. Podle něj řádně neplnil oznamovací povinnost podle zákona o střetu zájmů.

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej stručně informoval, že útvar podal návrh obžaloby „na jednu osobu v postavení ,speciálního subjektu‘“. Upřesnil, že dotyčný byl obviněn z trestných činů sexuální nátlak ve stadiu pokusu, ohrožování výchovy dítěte, zneužití pravomoci úřední osoby a výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií.

Deník N napsal, že obviněným je brněnský soudce, agentura ČTK uvedla, že působil u Krajského soudu v Brně.

Podle vyšetřovatelů se s nezletilou dívkou setkal předloni v létě při práci. Začal si s ní psát přes sociální sítě a dívku také opakovaně navštěvoval, a to i přes upozornění lidí z jejího okolí, že to není vhodné. Muž se posléze údajně pokusil dívku donutit k sexu, ke kterému nedošlo. „Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl již předán na Okresní státní zastupitelství v Břeclavi, které ve věci vykonávalo v rámci přípravného řízení dozor,“ dodal Ibehej.

Soudce Deníku N již dříve potvrdil, že obviněný je, odmítl ale, že trestné činy spáchal. „Na nikoho jsem nikdy sexuální nátlak nedělal. Co nashromáždila policie, se nezakládá na pravdě,“ uvedl.

Soudce čelí další kárné žalobě

Policie obvinila soudce loni a tehdy byl postaven mimo službu. Na podzim na něj v souvislosti s obviněním podala tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárnou žalobu. Protože ale probíhá trestní řízení, karný senát Nejvyššího soudu se zatím ministerskou žalobou zabývat nebude. V kárném řízení se mohou soudci zodpovídat i z prohřešků, které nedosahují intenzity trestného činu. Nejpřísnějším postihem v kárném řízení je zbavení taláru.

Tentýž soudce však čelí ještě jedné kárné žalobě. Podal ji předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy kvůli tomu, že soudce řádně neplnil oznamovací povinnost podle zákona o střetu zájmů. Kárný senát by měl žalobu projednat v červnu.