Podle Metnara je Svaz bojovníků za svobodu zneužíván k politické agitaci i k útokům proti NATO

Akce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) jsou zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo podle něj jen letos poslalo už pět výtek a omezilo počet podporovaných akcí, do budoucna chce ministerstvo velké vzpomínkové akce pořádat samo.

Metnar zdůrazňoval, že ve spolku je mnoho lidí, kteří si pozornost veřejnosti i ministerstva zaslouží. Kritizoval ovšem vedení v čele s Jaroslavem Vodičkou.

Členové výboru řešili akci z minulého týdne k 80. výročí okupace, na které poslanec Václav Klaus mladší přirovnal plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU k antisemitské knize Mein Kampf Adolfa Hitlera. Na akci vystoupili také představitelé KSČM, SPD a ČSBS. Ministerstvo obrany se od ní následně distancovalo. 

Kontroverze však spolek vyvolal i v minulosti. „Bohužel jsme konfrontováni s tím, že jsou v posledních letech akce, které spolek pořádá, a to i v prostorách poskytnutých ministerstvem obrany, zneužívány k útokům proti našemu spojenectví v rámci NATO a k politické agitaci, která je v rozporu se zájmy České republiky,“ kritizoval na jednání výboru Metnar.

Tyto případy se navíc opakují, i když představitelé ministerstva opakovaně Vodičku upozorňovali, že úřady takové excesy nebudou nečinně přehlížet. Kvůli kontroverznímu vedení pak mají problémy i jednotlivé buňky svazu: řada měst jim výrazně snížila dotace. 

Kritika kvůli ocenění Ondráčka i projevu v Terezíně

Vodička čelí kritice například za to, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Svaz se pak hájil tím, že Ondráček přispěl na opravu pomníků.

Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní. Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský. Sdružení jako důvod uvedlo jeho vysoký věk, Vranský odchod zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu.

Svaz podle Metnara nedokázal vyčerpat ani jednu dotaci

Ministr obrany poznamenal, že spolek v roce 2015 dostal dotaci 200 tisíc korun. Nebyl ale schopen ji vyúčtovat, a proto mu v roce následujícím nemohla být žádná dotace poskytnuta. V roce 2017 spolek dostal dotaci 40 tisíc, tu na konci roku vrátil jako nevyužitou. Loni pak dostal čtyři dotace v celkové výši 280 tisíc korun, které letos vrátil s tím, že je není schopen vyúčtovat.

Kvůli problémům se spolkem proto letos ministerstvo výrazně snížilo počet akcí, které obrana podporovala. Významné akce bude do budoucna zabezpečovat ministerstvo obrany samo.

Členové výboru se v diskusi shodli, že je nutné rozlišovat mezi vedením organizace a lidmi, kteří se snaží nést tradice. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzval vládu, aby do státního rozpočtu na příští rok nezačlenila žádnou finanční pomoc spolku.