Ministerstvo se distancovalo od pietní akce v Domě armády. Klaus mladší na ní přirovnal reformu EU k Hitlerově knize

Ministerstvo obrany se distancovalo od úterní pietní akce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) k 80. výročí okupace, na které zaznělo přirovnání plánu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU k antisemitské knize Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Na akci vedle autora výroku poslance ODS Václava Klause mladšího vystoupili představitelé KSČM a SPD.

„Jednoznačně se distancuji od toho, co v některých vystoupeních zaznělo. V den, kdy si nejvyšší ústavní činitelé, ministerstvo a armáda připomínali výročí vstupu do NATO, jsou podobná prohlášení nepřijatelná,“ reagoval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v tiskovém prohlášení.

Ministerstvo dál sdělilo, že s průběhem akce nemělo nic společného, pouze vyhovělo žádosti ČSBS o zapůjčení sálu a čestné stráže na vzpomínkovou akci k výročí okupace. ČSBS chtěl původně akci uspořádat na Staroměstské radnici, pražský magistrát ale odmítl prostory poskytnout.

„Přestože ČSBS není jen Jaroslav Vodička, ale i tisícovky veteránů a odbojářů, kterých si vážíme, zvažujeme další kroky, mezi které patří i případné ukončení spolupráce se svazem,“ dodal mluvčí ministerstva Jan Pejšek. 

Na pietní akci vystoupili s projevy předseda ČSBS Vodička, šéf KSČM Vojtěch Filip, lídr kandidátky SPD pro evropské volby Ivan David nebo senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši).

Přehlídka toho nejhoršího, hodnotí akci spisovatel Padevět

Podle senátora Pavla Fischera (nestraník) šlo o zneužití armádní pietní akce. „Na výročí okupace v Domě armády byli z parlamentu jen ti, kdo se vyznamenali sprostými výroky na adresu Židů a podpořili okupaci Ukrajiny,“ uvedl na Twitteru.

Senátor vyzval ministra Metnara, aby do budoucna podobným akcím zabránil. „Jako předseda výboru pro obranu a bezpečnost žádám, aby ministr obrany vysvětlil, jaká opatření přijal, aby k politickým agitkám zneužívajícím ozbrojené síly a historická výročí naší země nemohlo příště dojít,“ uvedl. 

Akci kritizoval také spisovatel a vydavatel Jiří Padevět, jehož díla se věnují i historii protektorátu. „Akce měla být připomínkou začátku nacistické okupace, ale podle mého názoru byla spíše přehlídkou toho nejhoršího, co může současný veřejný prostor nabídnout. Netuším, jak je možné, že čestná stráž AČR (Armády ČR) je přítomna projevu pana Václava Klause mladšího, ve kterém přirovnává francouzského prezidenta Macrona k Adolfu Hitlerovi,“ napsal v otevřeném dopisu ministru Metnarovi a náčelníkovi generálního štábu armády Aleši Opatovi.

Padevět kritizoval i účast Jaroslava Doubravy a připomněl, že senátor podporoval mezinárodně neuznaná území na východě Ukrajiny, která ovládají proruští separatisté. Vadí mu i zapojení ČSBS, který spolupracuje s Klubem českého pohraničí a Aliancí národních sil. Jde podle něj o spolky adorující současné Rusko.

Senát doporučil svým členům, aby omezili účast na akcích ČSBS. Svaz podle únorového usnesení horní komory opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. Část samospráv v reakci na opakované kontroverze uvedla, že nechce svaz dál dotovat.