Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Události: Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit (zdroj: ČT24)

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.

Na většině území, hlavně v Čechách, sníh chybí, protože žádný nový za poslední týden nepřipadl. Jinak platí jednoduché pravidlo: kdo chce sníh, musí buď do opravdu vysokých poloh, nebo na sjezdovku ve větším areálu, kterému se vyplatí zasněžovat.

Například v Krkonoších jsou aspoň v omezeném provozu čtyři střediska z pěti. Hodně markantní je nedostatek přírodního sněhu třeba v Krušných horách. Jedna oblast, kde o sníh není nouze, ale v Česku je – severovýchod země. V Beskydech si sněhu užijí i ti, kteří na sjezdovku nechtějí – právě tam a v části Jeseníků přišly mrazy už minulý týden a byly ještě doprovázené sněhem, který krajinu pokrývá doteď.

Tuzemské vodní plochy po několika mrazivých dnech pokrývá led. Jenom někde je ale dostatečně silný, aby se na něj dalo bezpečně vstoupit. Hasiči bruslaře varují: bezpečně bruslit se dá tam, kde člověk zná tloušťku ledu.