Petr Pavel má větší podporu než Andrej Babiš, ukázal průzkum pro ČT

Podle průzkumu volebních preferencí, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, má nyní větší šance stát se prezidentem armádní generál Petr Pavel. Pokud by se volby konaly tento týden, Pavla by volilo 46 procent dotázaných, dalších sedm procent jeho volbu zvažuje. Druhému finalistovi volby, předsedovi ANO Andreji Babišovi, by nyní dalo hlas 29 procent dotázaných, dalších devět procent respondentů jeho volbu zvažuje. Zbývajících devět procent dotázaných není rozhodnutých.

Podle průzkumu se plánuje druhého kola prezidentských voleb zúčastnit 84 procent respondentů, určitě jich chce k urnám dorazit 71 procent. Naopak devět procent respondentů volit určitě nechce, dalších šest procent k urnám spíše nepůjde.

Účast ve druhém kole
Zdroj: ČT24/Data Collect a Kantar CZ

Většina voličů Nerudové a Fischera se kloní k Pavlovi, voliči Bašty zase k Babišovi

Průzkum také nastínil, že se preference lidí, kteří pro oba finalisty hlasovali už v prvním kole prezidentské volby, příliš nezměnily. Z voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera plánuje víc než osmdesát procent oslovených dát hlas Petru Pavlovi.

Voliči Jaroslava Bašty (SPD) zase ze 70 procent chtějí upřednostnit Babiše.

Z těch, kdo nebyli hlasovat v prvním kole, plánuje v tom druhém vybrat Pavla 44 procent dotázaných, Babiše 41 procent.

Preference voličů z prvního kola
Zdroj: ČT24/Data Collect a Kantar CZ

Ve srovnání s předloňskými sněmovními volbami Petra Pavla výrazně upřednostňují voliči koalice SPOLU a uskupení Pirátů se Starosty. Hlasovalo by pro něj ale také 13 procent oslovených voličů hnutí ANO a 20 procent voličů hnutí SPD.

Andreje Babiše plánuje vybrat 80 procent dotázaných voličů ANO, 69 procent voličů SPD a jednotky procent by podle průzkumu mohl získat i v táboře voličů vládních subjektů.

Preference voličů ze sněmovních voleb
Zdroj: ČT24/Data Collect a Kantar CZ

Tazatelé z agentur Data Collect a KANTAR CZ se mezi 16. a 19. lednem dotazovali 1562 respondentů. Statistická chyba se pohybuje od ± 1 procentního bodu do ± 2,5 procentního bodu.