Peterková neuspěla s návrhem na zrušení rozsudku. Případ šíření dezinformací o úmrtích seniorů po očkování jde k odvolacímu soudu

Městský soud v Praze zamítl návrh Jany Peterkové na zrušení rozsudku pro zmeškání. Ten jí byl udělen proto, že se nedostavila v lednu na první jednání bez důvodné a včasné omluvy. ČT informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Peterková nepravdivě tvrdila ve videích na sociální síti, že v pečovatelském domově ve středočeských Měšicích zemřelo po očkování několik lidí. Proti rozsudku, podle kterého se má omluvit, smazat videa, ve kterých lži šířila, a uhradit čtvrt milionu korun, se odvolala.

Podle mluvčího Městského soudu v Praze Adama Weniga se Jana Peterková proti verdiktu odvolala. Případ se tak posouvá k Vrchnímu soudu v Praze. „Odvolání bylo podáno proti samotnému rozsudku pro zmeškání,“ uvedl Wenig. Takzvaný rozsudek pro zmeškání soud vynese v případě, že se žalovaný nedostaví bez důvodné a včasné omluvy na první jednání i přesto, že včas obdrží předvolání. Soud jím tak dává za pravdu tvrzení žalobce.

Peterková již dříve informovala, že se plánuje odvolat. „Pokud původní rozsudek nebude zrušen, odvoláme se,“ avizovala. Rozsudek není pravomocný. Díky odvolání tak Peterková nemusí zatím nic platit ani se omlouvat.

Senioři v době zveřejnění videí ještě ani očkováni nebyli

Žalobu na Peterkovou podal provozovatel domova pro seniory v Měšicích u Prahy, společnost Antonia senior services. Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova tvrdila na sociální síti Facebook, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Ve videích zaznělo například i to, že v Měšicích docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po vakcinaci.

Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni. Domov v Měšicích se kvůli lžím Peterkové potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a také s tím, že senioři pak odmítali ošetření. Žalovaná se hájí tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy.

Žena vybírá peníze od lidí sledujících její videa

Videi se zabývá také policie. Portál Aktuálně.cz na konci ledna uvedl, že policisté už Peterkovou obvinili z šíření poplašné zprávy. Protože se ho dle obvinění dopustila v nouzovém stavu, v případě odsouzení jí hrozí tvrdší trest – až osm let vězení. Kromě dezinformací o očkovaných seniorech je podle Aktuálně.cz Peterková stíhána i za lži v dalších svých videích.

Podle webu je žalovaná součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. Na Peterkovou bylo uvaleno několik exekucí a na své aktivity požaduje finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na internetu.