Peníze schválené na obnovu Terezína a Josefova pomohou, stačit ale nebudou, říkají zástupci měst

Události, komentáře: Investice do Terezína a Josefova (zdroj: ČT24)

Pevnost Terezín by na kompletní rekonstrukci potřebovala šestnáct miliard korun, Josefov zhruba šest, řekli v Událostech, komentářích zástupci měst. Vládní pomoc ve výši tří miliard korun ale vítají. Pomůže jim odstartovat připravované projekty. Opravy chátrajících objektů by mohly začít příští rok.

Jedna z nejnáročnějších rekonstrukcí se očekává u Žižkových kasáren v Terezíně, kde se už v minulosti na několika místech propadla střecha a hrozí také zřícení zdi. Podle starosty Terezína Reného Tomáška (nestr.) nepřišla pomoc od vlády za pět minut dvanáct, ale za sekundu dvanáct.

Rekonstrukce Žižkových kasáren je podle něj pro město prioritou. „Jsou to čtyři objekty dohromady. Kasárna, stará vojenská nemocnice, proviantní sklad a zbrojnice. U Žižkových kasáren jde prioritně o to, že bychom chtěli, aby se tam vytvořily částečně byty a samozřejmě komerční prostory. Už jsme navázali spolupráci s CzechInvestem, ten nás podpoří v tom, že bude nabízet prostory pro komerční využití,“ přiblížil starosta.

V Žižkových kasárnách má vzniknout sto bytů

V Žižkových kasárnách chce město vybudovat minimálně sto bytových jednotek. Především startovací byty pro mladé a byty pro seniory. „Ten objekt je v podstatě takový menší mrakodrap na ležato,“ popsal Tomášek.

Terezín by na kompletní rekonstrukci pevnosti potřeboval šestnáct miliard korun. „Nejde pouze o čtyři objekty, ale o celou pevnost jako celek. To znamená, že tady máme rozpadající se pevnostní prvky, které nejsou nijak komerčně využitelné, protože je to pevnost,“ vysvětlil Tomášek.

V roce 2006–2007 se v místě terezínské pevnosti například uvažovalo o zřízení univerzitního města. Tato idea ale podle starosty Tomáška vzala za své. „Jsme o patnáct let dál a musíme každý objekt řešit zvlášť. To znamená, že budeme řešit prioritně objekty, které začínají padat na hlavu, což je případ právě Žižkových kasáren,“ řekl.

Vládní pomoc prý odemkne potenciál pevnosti

Odhady ceny kompletní rekonstrukce pevnosti Josefov jsou podle vedoucího odboru majetku města Jaroměř Jana Žíly skromnější. „My si myslíme, že by stačilo přibližně šest miliard korun, ale samozřejmě záleží na rozsahu. Pokud do toho započítáváme i pevnostní prvky, tak je to částka převyšující lehce šest miliard korun,“ řekl.

Finance ve vládou schváleném plánu jsou podle něj velkou pomocí, ale na kompletní rekonstrukci stačit nebudou. 

Josefov jako bývalá barokní pevnost má podle Žíly obrovský potenciál. „Jen je v takovém stavu, v jakém je. Právě ta vládní pomoc by měla být klíčovým aspektem pro odemknutí toho potenciálu, v kombinaci se soukromým sektorem. Věříme, že pokud se to všechno podaří zrealizovat, bude Josefov unikátním místem pro život,“ uzavřel.