Parkanová dál usiluje o milionové odškodnění za stíhání v kauze CASA, proti rozsudku se odvolala

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se odvolala proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který jí nepřiznal nárok na další odškodnění za nezákonné dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. České televizi to řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti se Parkanové omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun, ale bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.

„Odvolání podala žalobkyně,“ sdělila České televizi Pröllerová. Obvodní soud na konci března nepřiznal Parkanové nárok na další odškodnění za své dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA.

Nákup čtyř transportních letounů zhruba za 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun.

Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily až v říjnu 2021. Ministerstvo se poté exministryni omluvilo a vyplatilo odškodnění 1,6 milionu korun.