Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Tamní nemocnice vyčerpaly lůžkové kapacity

Situace v nemocnicích vedla Pardubický kraj k vyhlášení stavu hromadného postižení osob. Znamená to, že zdravotnická zařízení budou nyní postupovat stejně, jako v případě hromadného neštěstí. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) nemocnice v Pardubickém kraji už vyčerpaly veškeré lůžkové kapacity, nemocných i nadále přibývá.

„Tato záležitost byla projednána na úrovni našich nemocnic s koordinátorem intenzivní péče. Ten informoval představenstva nemocnic a požádal je o vyhlášení tohoto stavu, a také národního koordinátora intenzivní péče. Prakticky to znamená, že pokud bude v našich nemocnicích požadavek na hospitalizaci pacienta, tak budeme žádat o pomoc okolní kraje,“ řekl hejtman.

V nemocnicích nyní leží pacienti i na přistýlkách a přidávat další lůžka nelze kvůli personálu. Orlickoústecká nemocnice podle primáře ARO Jiřího Pařízka přijímá denně 25 až 30 pacientů.

Netolický připomněl, že situace se výrazně zhoršuje i v okolních krajích, není tak jisté, zda bude žádosti pardubických krajských nemocnic vyhověno. „Počet denních příjmů je v tuto chvíli kolem sedmdesáti a neodpovídá počtu odcházejících pacientů,“ upozornil. 

Hejtman Pardubického kraje Netolický (ČSSD) ke stavu hromadného postižení osob (zdroj: ČT24)

Standardní péče je ohrožena, upozornil hejtman

„Upozorňujeme na to, že rozsah poskytované péče už v některých případech nemusí být garantovaný z hlediska standardů kvality tak, jak jsme byli zvyklí doposud,“ upozornil Netolický. 

Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek.
Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Podle vědeckého redaktora ČT24 Daniela Stacha standardní péče nemůže být garantována už několik týdnů. „Je omezená péče, která není akutní. Ta, která se odkládat dá, se už odkládá –⁠ a odkládá se týdny,“ uvedl. Podle Stacha tak Netolického vyjádření znamená, že se teď lékaři nebudou zabývat ani zákroky, se kterými by v normální situaci neváhali.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že vyhlášení stavu hromadného postižení osob je v kraji namístě a odpovídá to situaci, na kterou upozorňoval. Koordinátoři intenzivní péče podle něj musejí nemocnice organizovat tak, aby nadále přijaly každého pacienta vyžadujícího ošetření.

Nemocnicím chybí i personál

Hejtman Netolický ve vysílání ČT uvedl, že už existuje jeden požadavek na převoz pacienta z nemocnice v Ústí nad Orlicí. „Uvidíme, zda dojde k vykrytí,“ řekl Netolický. Od začátku února počet hospitalizovaných pacientů v kraji prudce rostl, a tlak na zdravotnický systém se tak stupňoval. Podobně se ale děje i v dalších krajích, otázkou tak je, zda budou pro případně převážené pacienty z Pardubicka volná místa jinde.

Nemocnice Pardubického kraje jsou na tom špatně nejen v souvislosti s volnými lůžky, ale také ohledně personálních kapacit. Stach upozornil, že na JIP pracují vysoce odborní zdravotníci, které není možné jednoduše nahradit. „V celé době pandemie byl větší problém mít lidi, kteří se o pacienty starají, než mít lůžka, na kterých pacienti leží,“ uvedl redaktor. 

Daniel Stach ke stavu na Pardubicku (zdroj: ČT24)

Netolický dodal, že v souvislosti se současnou situací v Pardubickém kraji by bylo opět namístě vyzvat veřejnost, aby opatření proti šíření koronaviru brala vážně. „Několik těchto týdnů bude evidentně pro krajské zdravotnictví kritických,“ upozornil hejtman. 

Zřejmě dojde i na svolání bezpečnostní rady kraje

Hejtmanství se společností Nemocnice Pardubického kraje chce ve středu ráno vyhodnotit situaci a případně se dohodnout i na svolání bezpečnostní rady kraje. Netolický také připomněl nedávné jednání hejtmanů s vládou, ke kterému došlo v souvislosti s nouzovým stavem. 

„Část veřejnosti nám vyčítala, že jdeme de facto vstříc dalšímu nouzovému stavu, ale ten vývoj událostí nám zcela jednoznačně dává za pravdu. Bohužel, ta čísla, která jsme před čtrnácti dny viděli, tak se naplňují,“ řekl Netolický. 

Do krizového stavu se nyní údajně dostává i Jihomoravský kraj. „Limitně se blížíme obsazení lůžek,“ upozornil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že „kapacita bude v blízké době naplněna“. Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) i region, který se s přeplněnými nemocnicemi potýká již řadu týdnů, po dočasném zmírnění náporu opět musí převážet některé pacienty do jiných regionů, kde jsou nemocnice zatím volnější.

Co je stav hromadného postižení osob?

Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při které se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů už neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče.

Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy už není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

V Pardubickém kraji v pondělí přibylo 871 nově nakažených covidem-19. Minulé pondělí testy prokázaly koronavirus u 803 lidí. Za posledních 24 hodin v kraji zemřelo kvůli covidu 17 lidí. Aktivních případů je teď v kraji 8945, uzdravilo se téměř 60 tisíc lidí, zemřelých je 918.