Odvolací soud zrušil Popelkovi podmínku za šíření poplašné zprávy, případ vrátil k novému projednání

Městský soud v Praze zrušil podmínku pro aktivistu Jaroslava Popelku za šíření nepravdivé poplašné zprávy v dopisech adresovaných vládě a dalším státním institucím. Okresní soud pro Prahu 1 musí v případu vydat nové rozhodnutí. České televizi to sdělil Lukáš Strašák z pražského městského soudu.

„Napadený rozsudek se v celém rozsahu ruší a věc se vrací soudu prvního stupně, aby v ní učinil nové rozhodnutí,“ stojí v dokumentu Městského soudu v Praze.

Jaroslav Popelka loni v listopadu odeslal dopisy adresované Národnímu muzeu, policii i vládě. V jednom z nich vedení Národního muzea Popelka vyzýval, aby ukrajinskou vlajku do svátku 17. listopadu stáhlo, jinak hrozí další násilí.

Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu Popelkovi vyměřil půlroční podmínku se zkušební dobou na 18 měsíců za šíření poplašné zprávy. Odvolací soud nyní toto rozhodnutí zrušil a vrátil věc obvodnímu soudu k novému rozhodnutí. „Usnesení obsahuje i další skutkové okolnosti případu a informace, které je potřeba nově hodnotit v dalším řízení,“ konstatuje odvolací soud.

Popelka na letošní březnové protivládní demonstraci vyzýval dav na Václavském náměstí k tomu, aby po skončení protestu strhl z historické budovy Národního muzea ukrajinskou vlajku. Za to ho soud v samostatném řízení potrestal za podněcování k trestnému činu. Proti tomu podal Popelka odpor.