Ocenění od ÚSTR získali hongkongský aktivista nebo český písničkář. Medaile dostanou za rok

Hongkongský aktivista, krymskotatarská historička nebo undergroundový písničkář letos získali cenu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) za svobodu, demokracii a lidská práva. Celkem ústav ocenil pět osobností a polskou organizaci Centrum Karta. Tradiční slavnostní předání pamětních medailí ovšem muselo být kvůli koronaviru odloženo na příští rok.

Ocenění letos získal hongkongský demokratický aktivista Nathan Law. Studentský vůdce demokratického hnutí byl mimo jiné kandidátem na Nobelovu cenu míru v roce 2018. Dlouhodobě vystupuje proti zásahům čínského režimu do hongkongské politiky a bojuje za dodržování lidských práv v Hongkongu, Tibetu a také v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Cenu obdržela i krymskotatarská historička a publicistka Gulnara Bekirovová. Jejím odborným i osobním zájmem je historie Krymských Tatarů a jejich osudy pod sovětskou, ukrajinskou a ruskou vládou. Angažuje se v hnutí za dodržování občanských práv na Krymu a v boji za emancipaci tatarského etnika.

Ústav ocenil rovněž Márii Didiovou, jednu z několika desítek slovenských signatářů Charty 77. Jejím partnerem byl romský spisovatel Ľudovít Didi, za nějž se provdala navzdory své rodině a rasistickým společenským předsudkům.

Z Čechů získali cenu Karel Charlie Soukup a Milan Horáček

V kategorii za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin získala cenu polská organizace Centrum Karta, která má kořeny v polském disentu 80. let 20. století. Její osvětová činnost má za úkol propagovat a posilovat toleranci a demokracii.

Z Čechů letos cenu získal undergroundový písničkář Karel Charlie Soukup, který podepsal Chartu 77 a při akci Asanace byl donucen k emigraci. Ve Francii pak organizoval pravidelná setkání exulantů.

Oceněným je rovněž Milan Horáček, jenž působil v exilových kruzích v Německu, později spoluzakládal německou stranu Zelení, kterou reprezentoval v Bundestagu i v Evropském parlamentu. Zasazuje se za dodržování lidských práv.

ÚSTR uděluje každoročně ceny ve třech kategoriích – za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury, za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin a za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv. Za uplynulých dvanáct ročníků ÚSTR ocenil více než 150 osobností.