O otevřené družiny je i letos o prázdninách zájem. Školy vycházejí vstříc hlavně pracujícím rodičům

Některé družiny zůstávají žákům otevřené i po skončení školního roku. Základní školy tak chtějí už tradičně ulevit pracujícím rodičům. Podle ředitelů a ředitelek, které Česká televize oslovila, se taková pomoc letos může hodit ještě víc než v předchozích letech. A to hlavně rodičům, kteří museli být v době nouzového stavu s dětmi doma a nyní si už nemůžou v práci dovolit další výpadek. Délka letního programu v družinách se liší, někde ho nabízí na dva týdny, jinde po celé prázdniny.

V některých školách je otevřená družina v letních měsících již tradicí, jinde se jedná o novinku. Poprvé nabízí prázdninovou výpomoc třeba Základní škola a Mateřská škola Bystročice v Olomouckém kraji. Ta umožnila rodičům poslat děti do tamní školní družiny na dva týdny.

„Letos jsme zkusili otevřít družinu poprvé na prvních čtrnáct dní v červenci. První týden děti jezdí na výlety po okolí. Druhý týden se všichni zájemci přihlásili na příměstský tábor, který probíhá v naší škole,“ sdělila ředitelka školy Hana Zajacová.

S letním programem pro žáky přišla poprvé také Základní škola a Mateřská škola Lichnov v Moravskoslezském kraji. Podle ředitelky Olgy Síbrové je to hlavně reakce na letošní koronavirovou krizi. Škola chtěla ulevit rodičům, kteří museli zůstat v době pandemie doma a nyní potřebují chodit do práce.

„Chtěli jsme pomoci zejména matkám samoživitelkám a pracujícím rodičům. Jedná se tedy o naši první vlaštovku, ale myslíme si, že by se mohla uchytit,“ řekla Síbrová. Družina pro děti připravila dva turnusy plné dobrodružství. Do sedmidenního červencového termínu se přihlásilo deset dětí, v srpnu jich na jedenáct dní bude docházet šestnáct.

Dobrovolné rozhodnutí

Letní provoz je dobrovolným rozhodnutím vedení školy. Povinnost nabízet své služby v družinách i o prázdninách ředitelé nemají. „Legislativa v tomto nechává ředitelům ve spolupráci se zřizovatelem poměrně volné ruce. Myslím, že by se nabídka škol měla řídit především poptávkou. Někde zájem je a tam by družina fungovat měla, jinde není nebo je mizivý, v takovýchto případech mít celé léto otevřenou družinu kvůli dvěma dětem je nesmysl,“ okomentoval situaci Michal Černý z Asociace ředitelů základních škol.

Černý dodal, že ve větších městech si prázdninový provoz školy často rozdělí mezi sebou. Jako například na Praze 4. Školáci v této městské části mohou do družin docházet po celý červenec. Provoz tam zajišťují dvě základní školy. Obdobně jsou na tom školáci prvních až třetích tříd z Prahy 10. Ti mohou družiny navštěvovat do 24. července. Na programu se v této městské části podílí hned několik škol.

„Provoz prázdninových skupin školních družin je zajištěn po dobu jednoho měsíce od 29. června do 24. července 2020, a to dvanácti základními školami zřizovanými městskou částí Praha 10. Jednotlivé školy se střídají ve čtrnáctidenních blocích,“ uvádí Praha 10 na svých oficiálních webových stránkách.

Někde dochází až dvě stě dětí, jinde není zájem

S pětitýdenním prázdninovým turnusem přichází opakovaně i Fakultní základní škola Pedagogické fakulty UK na Praze 7, která spolu s Mateřskou školou U Studánky připravila pro děti návštěvu Policie České republiky, solné jeskyně a další mimoškolní aktivity. „Dětí se nám opět přihlásilo kolem dvou set. V minulém roce docházely některé děti jen v jednotlivé dny, jiné se účastnily všech pěti turnusů. Snažíme se vždy vyhovět potřebám rodičů,“ uvedl ředitel školy Bohumil Kettner.

Tradičně do školy v letních měsících dochází i děti v Opavě. Letos se přihlásilo celkem čtyřicet zájemců. „Provoz školních družin o prázdninách je v našem městě tradicí. Některé základní školy mají rozděleny v létě služby o prázdninách po 14 dnech a v dalším roce se zase vystřídají s dalšími školami. V posledním týdnu o letních prázdninách má už provoz školní družiny každá základní škola. Určitě je tato služba velkou pomocí pro rodiče a bývá využívána,“ řekla ředitelka Základní školy Boženy Němcové v Opavě Ivana Lexová.

Ředitelé se shodují, že zásadní je poptávka ze strany rodičů. Někde se tak školní družiny o prázdninách žákům neotevřou vůbec. „Přes prázdniny zůstaneme zavřeni. My jsme se samozřejmě rodičů ptali, ale nebyl zájem o letní provoz. Školní družina se tak otevře opět poslední týden v srpnu,“ okomentoval situaci ředitel Základní školy Masarova v Brně Ivo Zálešák.