Přibývá úrazů na trampolínách, koloběžkách i v bazénech. Záchranáři v létě vyzývají k opatrnosti

Úrazů na trampolíně nebo v zahradních bazénech v letních měsících podle záchranářů přibývá. Ti varují také před neopatrnou jízdou na koloběžkách. U dětských zranění je na vině hlavně nepozornost rodičů nebo chybějící ochranné pomůcky. U dospělých často hraje roli alkohol. Česká televize to zjistila oslovením krajských záchranných služeb.

Pražští záchranáři letos už čtyřikrát vyjížděli k případům tonutí v zahradních bazénech či jezírcích. Za celý loňský rok přitom zaznamenaly dva takové výjezdy. „Ze čtyř případů v letošním roce byly tři ve Středočeském kraji, kam pro pacienta letěla naše letecká výjezdová skupina,“ řekla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

K lidem tonoucím v bazénech či jezírcích vyjíždí v letních dnech také jihomoravská záchranka. „Od začátku roku máme takových případů do deseti,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová s tím, že výraznou část případů tvoří děti. „Dospělé ošetřujeme spíše v souvislosti s úrazem po pádu do zahradního bazénu, tento pád je často důsledkem požití alkoholu. Nejde tedy o následky tonutí, ale spíše o úrazy hlavy či páteře,“ doplnila. Případů podle ní bude v průběhu letních prázdnin ještě přibývat. 

Stále častěji vyjíždějí v některých krajích záchranáři ke zraněním na trampolínách. „V loňském roce jsme zasahovali u deseti případů zranění na trampolínách. Ke konci letošního června již evidujeme čtvrtnáct těchto výjezdů,“ vyčíslil mluvčí záchranářů Ústeckého kraje Prokop Voleník.

K poraněným na trampolíně vyrážejí několikrát ročně také záchranáři v Libereckém kraji. Podle jejich mluvčího Michaela Georgieva však může být počet nehod výrazně vyšší. „Údaj neznamená, že by těchto úrazů bylo málo a jejich počet se nezvyšoval. Jen se naštěstí většinou jedná o lehčí poranění, k nimž není třeba volat zdravotnickou záchrannou službu a většinou stačí odvézt poraněného do nemocnice po vlastní ose,“ vysvětlil Georgiev.

Záchranáři proto apelují na rodiče, aby se takovým událostem snažili předejít dostatečným dohledem nad dětmi. „Je třeba zapínat ochrannou síť, aby dítě z trampolíny nemohlo spadnout na tvrdou zem. Na trampolíně smí vždy skákat pouze určitý počet dětí, omezen je i jejich věk. Tyto pokyny ale lidé často porušují,“ zdůraznila Bothová.

Přibývá i úrazů na koloběžkách

V poslední době musí zdravotníci zasahovat častěji také u zranění na koloběžkách. „Do spektra se nově promítají úrazy na koloběžkách u dospělých lidí. Což je spojeno s jejich nynější popularitou, nicméně nelze s určitostí říci, zda se jedná častěji o koloběžku klasickou, či elektro,“ přiblížila mluvčí pražské záchranky Poštová.

Zkušenost potvrdila také mluvčí jihomoravských záchranářů. „V poslední době je čím dál oblíbenější jízda na koloběžkách, bohužel často bez jakýchkoliv ochranných prvků,“ podotkla Bothová.

Podle záchranářů jsou tyto letní venkovní nehody způsobené převážně nedodržováním bezpečnostních pravidel, podceněním situace, nepozorností či alkoholem. „Při rizikových činnostech by lidé měli být obezřetní, měli by dodržovat základní bezpečnostní pravidla, pravidla daná výrobcem, používat doporučené ochranné prostředky a v neposlední řadě se vyhnout konzumaci alkoholu, který riziko jakéhokoliv úrazu mnohonásobně zvyšuje,“ shrnul mluvčí záchranářů kraje Vysočina Petr Janáček.