Nové štítky na přejezdech mají pomoct řidičům, kteří uváznou v kolejišti

Správa železnic zvyšuje bezpečnost u železničních přejezdů (zdroj: ČT24)

Železniční přejezdy v Česku mají být bezpečnější. Řidičům, kteří na kolejích mezi závorami uváznou, mají pomoci nové reflexní štítky, na kterých je uvedena tísňová linka i číslo daného přejezdu. Momentálně štítky instaluje Správa železnic. Jen loni zemřelo na přejezdech 35 lidí, letos jich ke konci května bylo už jedenáct.

Nové štítky mají řidičům přinést návod, jak postupovat, když na kolejích uváznou, je na nich uvedeno číslo železničního přejezdu a také tísňová linka, na kterou řidič zavolá a nahlásí uvedené číslo.

„Oproti těm původním štítkům jsou tyto nové větší, jsou z reflexního materiálu, takže jsou pro řidiče dobře viditelné i v noci,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Hlavně rychle pryč

Ve chvíli, kdy řidič číslo přejezdu nahlásí, zastaví operátoři všechny vlaky, které úsekem projíždějí. „Operátor zaktivuje složky integrovaného záchranného systému, tedy zdravotnickou záchrannou službu, policii a hasiče. Okamžitě se volá na centrální dopravní pracoviště s požadavkem o zastavení provozu,“ popsal mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

Závory na přejezdech jsou lehké a dají se snadno prorazit, řidič by tak neměl mít problém přejezd opustit. V případě, že auto vypoví službu, je potřeba jej okamžitě opustit a volat na tísňovou linku.

Správa železnic kvůli častým nehodám na přejezdech zveřejnila i novou animaci, která obsahuje několik rad, jak se zachovat. Jde o další krok železničářů, kterým chtějí bezpečnost na přejezdech zvýšit.