Není vhodné, aby s platy politiků nakládala vláda, míní Pikal. Podle Nachera by měly být vázané na HDP

Nacher a Pikal hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) je chyba, že jsou nyní platy politiků navázané pouze na ukazatel veřejného sektoru. S požadavkem na jejich zmrazení přitom jeho strana přišla před volbami proto, že reagovala na návrh ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), který by platy činitelů navázal na minimální mzdu. To by podle Pikala nebylo vhodné. Člen hospodářského výboru sněmovny Patrik Nacher (za ANO) zase navrhuje, aby se platy politiků navázaly na hrubý domácí produkt (HDP). Oba byli hosty středečních Událostí, komentářů.

Piráti navrhují, aby ministři, poslanci nebo senátoři měli stejný plat jako letos. S tím podle vyjádření premiéra Andreje Babiše souhlasí i hnutí ANO. Pokud návrh podpoří i komunisté, má šanci projít.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) jeho strana navrhovala systematické řešení už v roce 2018, kdy se projednávalo skokové zvýšení platů politiků. „Chtěli jsme platy politiků navázat jak na soukromý, tak na veřejný sektor,“ uvedl Pikal s tím, že nyní jsou však navázané pouze na ukazatel veřejného sektoru.

„Když se přidá pracovníkům ve státních službách, když se jedná o lékaře nebo učitele, vede to ke zvýšení platů politiků. Není to přitom navázáno na to, jak se daří v soukromé sféře, to je podle mě problém,“ domnívá se Pikal.  

„V současné chvíli vlastně reagujeme na to, že paní ministryně Maláčová přišla s tím, že by to navázala na minimální mzdu. Podle nás jde o naprosto absurdní konstrukci, protože minimální mzdu určuje vláda. Znamená to, že by vláda mohla nakládat přímo s platy všech politiků, což není vhodná konstrukce,“ uvedl Pikal, který odmítl, že by jejich požadavek měl něco společného s nadcházejícími volbami. 

Podle něj by navrhovaný koncept vedl k tomu, že jakákoliv diskuse o změně minimální mzdy by současně nutně byla diskusí o změně platů politiků, a tím by se to velmi zkomplikovalo.

Navázání platů politiků na HDP

„Jak říkal onehdá Zdeněk Pohlreich. Když kuchaři nevědí, tak tam hodí sýr. Já mám pocit, že u politiků, když nevědí, a je to zejména před volbami, hodí tam zmrazení platů,“ podotkl k načasování návrhu člen hospodářského výboru sněmovny Patrik Nacher (za ANO).

„Já jsem přišel asi před třemi měsíci s návrhem, aby platy politiků byly navázány na hrubý domácí produkt (HDP)… to znamená, roste-li HDP, porostou platy, pokud HDP klesne, což se teď očividně meziročně stane, klesnou – nikoliv zmrazí – i platy politiků,“ uvedl Nacher s tím, že podle jeho návrhu by tak platy nebyly přímo v rukou politiků.

Návrh Pirátů však bude Nacher podle svých slov podporovat. „Proto nerozumím tomu, proč s tím Piráti přišli teď, protože já jsem se domlouval i s předsedou klubu Jakubem Michálkem, že to předložíme spolu. To znamená, že to bude navázáno na nějakou veličinu, kterou ten politik může ovlivnit tím, jaké zákony schvaluje, ale ne přímo,“ vysvětlil.

 Nacherův návrh jsou ochotni podpořit i Piráti, uvedl Pikal. „Ale je třeba si říct, kolik času zbývá do konce roku. Pokud to chceme zmrazit na příští rok, tak toho času není dostatek, čili já jsem samozřejmě pro komplexní řešení. Je otázka, jestli se stihne připravit do konce roku, pokud ne, tak potom máme celý následující rok na to, abychom to stihli,“ reagoval Pikal. 

„Jestli zmrazení platů bereme jako mezifázi k tomu, navázat to pevně na nějakou veličinu, aby politici každý rok se nepřeháněli s těmito náměty a návrhy, tak proč ne, ale je to mezifáze,“ dodal Nacher.