Nejedlý odevzdal diplomatický pas, oznámilo ministerstvo. Sám tvrdil, že ho nepotřebuje

Ministerstvo zahraničí obdrželo diplomatický pas, který odevzdal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. V úterý ho k tomu vyzval ministr Jakub Kulhánek (ČSSD), podle kterého nyní Nejedlý nedoprovází hospitalizovaného prezidenta na zahraniční cesty. Nejedlý bezprostředně reagoval slovy, že diplomatický pas ani nepotřebuje.

Že odevzdal diplomatický pas, oznámil Martin Nejedlý již ve středu, až nyní ministerstvo potvrdilo, že jej dostalo. „Mohu potvrdit, že diplomatický pas Martina Nejedlého byl vrácen na MZV a momentálně je v depozitu. To je obvyklý postup. Tím pan Nejedlý vyhověl žádosti pana ministra Kulhánka ve stanovené lhůtě,“ uvedla mluvčí úřadu Eva Davidová. Ministr Jakub Kulhánek stanovil v úterý Nejedlému sedmidenní lhůtu pro odevzdání dokladu a pohrozil, že i kdyby jej úřad nedostal, zneplatnil by ho.

O tom, že by Nejedlý neměl mít diplomatický pas, hovořil předtím i premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Rádio Impuls. Nejedlý řekl poté Deníku N, že když jej ministerstvo požádá, diplomatický pas odevzdá. „Nikdy mi nepomohl k ničemu jinému, než že, když jsem s panem prezidentem cestoval, a to na základě jeho rozhodnutí, jsem nemusel stát sám fronty na víza,“ řekl.

Prezident je nyní v nemocnici a ta sama na žádost Senátu podle jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) sdělila, že je prognóza jeho stavu krajně nejistá a možnost návratu k pracovním povinnostem málo pravděpodobná. Ministr Kulhánek proto svoji výzvu k odevzdání Nejedlého pasu zdůvodnil tím, že „je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty“.

Že má Martin Nejedlý diplomatický pas, vyšlo najevo v roce 2015. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil ministr zahraničí Rusnokovy vlády Jan Kohout, podle politických oponentů na něj ale Nejedlý neměl nárok.

O diplomatickém pasu prezidentova poradce Martina Nejedlého se znovu diskutovalo loni na přelomu listopadu a prosince. Nejedlý tehdy, v době, kdy v Česku vrcholila druhá vlna koronavirové epidemie a platila rozsáhlá omezení volného pohybu, odcestoval do Ruska, aby jednal s poradcem tamního prezidenta Jurijem Ušakovem. Tvrdil, že na setkání řešili přípravu setkání hlav obou států. Zápis z jednání předal Nejedlý tehdejšímu ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

Petříček označil přípravu Nejedlého cesty do Ruska za nestandardní, podle předsedy zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera (nezař.) o ní nevěděl ani ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák.

Cestu kritizovali zejména opoziční politici, Piráti Petříčka již tehdy vyzvali, aby Nejedlému diplomatický pas odebral. Ministr to odmítl s tím, že by to bylo možné pouze v případě, že by spáchal trestný čin, nebo skončil jako prezidentův poradce.