Názorový střet znovu provázel debatu o uzákonění manželství homosexuálů

Události ČT: Manželství párů stejného pohlaví? Sněmovna řeší dva protichůdné návrhy (zdroj: ČT24)

Po čtyřměsíční pauze se poslanci a poslankyně znovu věnovali návrhu na novelu zákona týkající se uzákonění manželství párů stejného pohlaví. A opět o názorový střet nebyla nouze. Spor by podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) mohly vyřešit úpravy, které by posílily práva registrovaných partnerů, například v otázce společného jmění nebo vztahu k vychovávanému dítěti.

„Je připraven návrh novely, který práva vyrovnává. Jsme připraveni i na tu variantu, vytáhnout to z šuplíku,“ uvedla poslankyně v debatě, zda v ústavním pořádku zakotvit manželství jako svazek muže a ženy, nebo umožnit manželství gayům a lesbám.

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Lidovec Marek Výborný připomenul, že petici na podporu druhého návrhu podepsalo přes 103 tisíc lidí. Konkurenční novelu podpořilo jinou peticí zhruba 90 tisíc lidí. Představitelé obou táborů se zaštiťovali potřebou hájit hodnoty. Zastánci manželství pro všechny zdůrazňovali svobodu a rovnost. „Nevedeme debatu o právech menšin. Vedeme debatu o hodnotách. Odmítáme relativizaci hodnoty manželství a představu, že by mohlo být svazkem kohokoli,“ uvedl Výborný.

Nápady na sologamii? Pozor na urážky

Patrik Nacher (ANO) varoval před nadužíváním politické korektnosti. Poznamenal, že s ohledem na současné trendy by na manželství homosexuálů mohly navázat manželské svazky jedné osoby se sebou (sologamie) nebo naopak více osob. Podobně Monika Jarošová (SPD) zmínila možnost manželství bisexuálů, zoofilů nebo pedofilů. Proti tomu se ohradila Karla Šlechtová (ANO); označila to za urážku gayů a leseb, k nimž se přihlásila.

Novela občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo. Konkurenční ústavní zákon má doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy.

Jana Pastuchová (ANO) uvedla, že registrovaní partneři jsou proti manželům znevýhodněni při dědictví a nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod. Nemohou si společně osvojit děti, ani se nemohou stát jejich společnými pěstouny, podotkla Pastuchová.

Úvodní diskusi o obou poslaneckých předlohách dolní komora nedokončila v polovině listopadu. Od té doby se k nim navzdory snahám části poslanců nedostala. 

Vyšetřovací komise k OKD bude fungovat dál

Hned v úvodu jednání sněmovna opět prodloužila lhůtu pro práci vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD o další půlrok. Závěry by měla předložit plénu podle usnesení dolní komory až na podzim letošního roku místo poloviny dubna.

O prodloužení lhůty požádala komise podle svého předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) kvůli tomu, že ještě potřebuje vyslechnout některé svědky. Jde podle něho o lidi, kteří chtěli OKD v roce 2004 koupit. V současnosti pobývají v zahraničí a mají se vrátit ve druhé polovině dubna, případně v květnu, uvedl.