Narůstá hrozba syntetických drog, varuje nová zpráva

Silné syntetické látky, nové směsi drog a měnící se způsoby užívání představují v Evropě rostoucí hrozbu, napsalo v letošní zprávě Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti (EMCDDA). Agentura v souvislosti s Českem upozorňuje na připravovanou změnu regulace trhu s konopím, nadprůměrné užívání halucinogenních hub či výrobu metamfetaminu (pervitinu).

„V letošní evropské zprávě upozorňujeme na rostoucí výzvy, které představuje velmi složitý a rychle se vyvíjející trh s drogami, na němž jsou široce dostupné zavedené nelegální drogy a stále se objevují nové silné syntetické látky. Zdůrazňujeme, jak rozšířené užívání více látek najednou způsobuje řadu zdravotních rizik, zejména pokud jsou směsi drog konzumovány nevědomky,“ shrnul zprávu ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

Dokument zdůrazňuje obavy týkající se silných syntetických opioidů, které se míchají s léky a jinými drogami nebo se někdy prodávají pod jinými názvy.

Podle eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové zločinci neustále vytváří nové drogy ve snaze předejít detekci. „V minulém roce především nitazeny,“ podotkla s odkazem na nový druh syntetických opioidů, které mohou být ještě silnější než fentanyl. V několika zemích EU už způsobily otravy nebo úmrtí, dodala Johanssonová.

Klíčovým sdělením letošní zprávy je, že užívání dvou nebo více psychoaktivních látek současně nebo postupně je v Evropě běžné, ať už jde o užívání benzodiazepinů s opioidy, nebo kokainu s alkoholem.

Spotřeba běžných drog

Dostupnost heroinu rovněž zůstává vysoká. Většina heroinu konzumovaného v Evropě pochází z Afghánistánu, kde Taliban v dubnu 2022 vyhlásil zákaz pěstování máku a výroby opia. Důkazy ale naznačují, že v zemi zůstávají značné zásoby opia, což může vysvětlovat, proč doposud nebyly zaznamenány žádné silné signály o narušení toků heroinu směrem do EU. Goosdeel ovšem na tiskové konferenci prohlásil, že „nedostatek“ heroinu je nejspíše jen otázkou času. Hrozí podle něj, že uživatelé v takové situaci přejdou k syntetickým opioidům.

Konopí a marihuana jsou nadále nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě. Podle odhadů je za poslední rok užilo 22 milionů Evropanů od 15 do 64 let, což představuje osm procent obyvatel v této věkové skupině. Na trhu se stále častěji objevují produkty, které se vydávají za zboží obsahující přírodní konopí, ale ve skutečnosti v nich jsou i účinné syntetické kanabinoidy, které mohou způsobit otravu.

Nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou je kokain, který v posledním roce užilo přibližně 1,4 procenta (čtyři miliony) dospělých Evropanů ve věku 15 až 64 let.

Výroba metamfetaminu pro místní spotřebu je dlouhodobým fenoménem v některých částech Evropy, například v Česku, zmiňuje zpráva. Tuzemským úřadům se ale podle ní v roce 2022 podařilo zavřít 202 laboratoří. Zpráva také uvádí, že psychedelika MDMA (extáze), která jsou obvykle dostupná ve formě tablet, jsou například v Belgii a v Česku k sehnání také jako poživatiny (bonbony, želatina a lízátka). Česko patří mezi výjimky, pokud jde o LSD a halucinogenní houby, u nichž se prevalence (zastoupení) odhaduje na jedno procento nebo méně. V Česku ale houbičky užilo 4,4 procenta lidí a LSD 3,5 procenta.