Na trati z Prahy do Berouna se vlaku cestující mnohdy nedočkají. Místním dochází trpělivost

Události: Na trati z Prahy do Berouna se vlaku cestující mnohdy nedočkají (zdroj: ČT24)

Každodenní situací na hlavní železniční trati z Prahy do Berouna jsou v poslední době hodinová zpoždění. Někdy je velká část vlaků rovnou úplně odřeknutá. Místní už ale mají trpělivosti dost, a tak se na Správu železnic s kritikou obrátil v otevřeném dopise starosta Černošic.

Pro stovky lidí v Černošicích je vlak ideálním prostředkem, jak se dostat do Prahy za prací nebo do škol. Současná dopravní situace je však podle starosty už neúnosná.

„Za poslední týdny byla téměř polovina vlaků odřeknuta bez náhrady a jízdní řády, a to i ty výlukové, se v poslední době staly cárem papíru,“ uvedl starosta Černošic Filip Kořínek (Za věci Černošické).

Se zpožděním už místní počítají

Zpoždění okolo 25 minut je v podmínkách současného provozu takový solidní průměr. Řada vlaků jezdí totiž tak pozdě, že jede v poloze vlaku, který je vedený v jízdním řádu až po nich.

Trať, po které se pohybují mezinárodní rychlíky, na mimořádnosti trpí už dlouho. Zatímco zbytek koridoru do Plzně je už opravený, sem se moc neinvestovalo. Situaci měl vyřešit tunel z Prahy do Berouna. Jenže ten je v nedohlednu – a když už Správa železnic musela špatný stav trati řešit, začaly se vršit mimořádnosti.

„Jedním z důvodů komplikací je nedávná mimořádná situace v trakční měnírně v Chuchli, u které došlo k omezení provozu v důsledku úderu blesku a následného zahoření. Na dotčené trati také probíhá řada stavebních postupů v rámci optimalizace trati Smíchov–Černošice,“ stojí ve vyjádření Správy železnic.

Ukázka toho, jak to vypadá, když se nedaří, přišla před dvěma dny. Sešlo se hned několik mimořádností a dispečeři posílali rychlíky odklonem po lokálce přes Rudnou.

„My bychom si přáli, aby tato příměstská trať fungovala skoro jako metro, ale současná realita je tomu hodně vzdálená,“ dodal Kořínek.

„Situaci intenzivně řešíme. Na dopis pana starosty Černošic budeme reagovat vlastní cestou,“ odpověděla správa. A podobně se k tomu staví ministerstvo dopravy. V Černošicích se tak lidé budou muset zatím dál obrnit trpělivostí.