Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.

Zda se výpravný historický snímek, který představuje českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka dostane do užšího výběru cen Oscar, bude známé do 21. prosince. Finální nominace pak budou vyhlášené 24. ledna 2023.

ČFTA, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala při hlasování akademiků z patnácti českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Petra Václava se umístily v abecedním pořadí snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Nvotové. Slavnostní ceremoniál 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanovený na 12. března 2023. 

„Pro nás má česká nominace hlavní přínos v tom, že díky tomuto oznámení budeme více vidět. Ale v San Sebastian na světové premiéře se teprve poprvé dozvíme, jak na film reaguje zahraniční publikum. A bude záležet na tom, jaká reakce bude, protože to výrazně ovlivní naše šance při kampani na Oscary,“ uvedl v rozhovoru pro ČT producent filmu Jan Macola.

Dodal, že na jednom z nejprestižnějších světových festivalů chtějí propagaci filmu směřovat i na přítomné španělsky mluvící návštěvníky z Hollywoodu a jižní Ameriky. 

Film Il Boemo bude soutěžit v San Sebastiánu (zdroj: ČT24)

Režisér Petr Václav připravoval film Il Boemo více než deset let a je zároveň i autorem jeho scénáře. Přibližuje osudy jednoho z nejslavnějších českých skladatelů Josefa Myslivečka, který se ve své době dokázal prosadit v konkurenci italských skladatelů. Vedle Vojtěcha Dyka do hlavních rolí obsadil herečky Barbaru Ronchiovou, Elenu Radonicichovou nebo Lanu Vladyovou.

O provedení Myslivečkových operních árií se ve filmu za hudebního doprovodu českého barokního orchestru Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse zasloužili světoví operní sólisté jako například Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesiová nebo Emőke Baráthová. Film se natáčel v České republice i Itálii a vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci.

 V loňském roce vyslali akademici do boje o Oscara film Davida Ondříčka Zátopek. Zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český film. V roce 1965 Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.