TÉMA

Collegium 1704

Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.
7. 6. 2023|

Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 11:18|

Moderní nástroje jsou často až příliš dokonalé, říká klavírista Lukáš Vondráček

Orchestr Collegium 1704 odjel do Varšavy. Na osmnáctém ročníku festivalu Chopin a jeho Evropa uvede dva koncertní programy. Součástí jednoho z nich bude vystoupení jednoho z nejslavnějších českých klavíristů současnosti Lukáše Vondráčka. Ten dlouhodobě žije ve Spojených státech, v Polsku uvede ne často hraný Dvořákův klavírní koncert, navíc poprvé v historii na dobový nástroj. Natáčela s ním Anna Zuzánková.
18. 8. 2022|

V Praze se otevřely dva nové kulturní prostory. Chtějí odpovídat jednadvacátému století

V hlavním městě zahájily začátkem září provoz dva nové kulturní prostory. Oba mimo centrum Prahy. V areálu bývalého pivovaru v Braníku se otevřel Dům tanečního umění, kde po rekonstrukci památkově chráněné budovy vzniklo zázemí pro taneční školy i profesionální nezávislé soubory. Ve Vršovicích svou první sezonu zahájilo kulturní centrum Vzlet. Své domovské působiště tu našly divadelní soubor Vosto5 i barokní orchestr Collegium 1704.
7. 9. 2021|

Český orchestr Collegium 1704 dovezl do Versailles francouzskou operu

Na zámku ve Versailles si sérií koncertů připomínají 250. výročí otevření královské opery. V jednom z nejkrásnějších hudebních sálů Evropy při té příležitosti vystoupil i český barokní orchestr Collegium 1704.
31. 1. 2020|