Na Homolce přibyl přístroj pro šetrnější diagnostiku nádorů. Podle Válka by takových mělo být víc

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měl být v každém městě s fakultní nemocnicí diagnostický přístroj určený hlavně k diagnostice nádorových onemocnění, který kombinuje více vyšetření za „cenu“ jednoho ozáření. Zatím jsou v Česku pouze tři, nejnovější právě zprovoznila pražská Nemocnice Na Homolce.

Nový diagnostický přístroj využívá pozitronovou emisní tomografii a magnetickou rezonanci (PET/MR). I když je v Nemocnici Na Homolce, ministr zdravotnictví očekává, že ho budou využívat i onkologové z nedaleké Fakultní nemocnice Motol.

„Domnívám se, že je potřeba, aby byl takový přístroj v každém městě, kde je fakultní nemocnice. Ale není nutné, aby byl v každé nemocnici,“ řekl Válek. Zatím jsou v Česku takové přístroje kromě Homolky také v Brně a Plzni.

Přístroj slouží hlavně k diagnostice nádorových onemocnění a posouzení účinků jejich léčby. Výhodou proti jiným zařízením je menší radiační zátěž vyšetření, hodí se proto i pro děti.

„Vhodnými indikacemi pro toto hybridní vyšetření jsou třeba nádorová onemocnění v oblasti malé pánve, jako jsou nádory dělohy, konečníku, karcinomy prostaty, dále patologie v oblasti hlavy a krku, prsou nebo neurologické či kardiologické indikace,“ vysvětlil primář oddělení nukleární medicíny Otakar Bělohlávek.

Podobné přístroje kombinující PET s počítačovou tomografií patří k základním vyšetřovacím metodám zejména v onkologii, ale slouží i pro diagnostiku zánětlivých a neurologických onemocnění, například i v souvislosti s Alzheimerovou chorobou. Na Homolce jich na dvou zařízeních ročně udělají téměř deset tisíc. Podle Bělohlávka jedno z nich slouží prakticky výhradně pro sousední motolskou nemocnici.

„Za výsledky nejmodernějších přístrojů ale vždy stojí především zkušenosti lékařů-diagnostiků, kteří mohou ošetřujícím lékařům předat zásadní informaci potřebnou k plánování cílené léčby,“ uvedl k investici za 135 milionů korun, z nichž 90 milionů šlo z evropských fondů, ředitel nemocnice Petr Polouček. „Za posledních pět let jsme do diagnostického programu investovali přes půl miliardy korun,“ dodal.