Mosty, které nikomu nepatří, jsou starostí pro malé obce. Na milionové opravy nemají

Události ČT: Obce odmítají milionové údržby mostů (zdroj: ČT24)

Desítky malých obcí v Česku řeší, kdo zaplatí opravu mostu, který vede nad železnicí. Sdružení místních samospráv zmapovalo, že po republice jsou desítky staveb, které nepatří obci ani státu. A proto teď se Správou železniční dopravní cesty a ministerstvem dopravy chce tyto nejasnosti řešit. Malé obce si totiž mnohdy nemohou dovolit zaplatit rekonstrukci, pro jejich rozpočty by to bylo likvidační.

Spor o to, komu patří most, vedou se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) desítky radnic. Příkladem je třeba chátrající most v Libochovanech na Litoměřicku. Vede po něm hlavní cesta do obce, v níž žije asi 600 lidí. Starostka má napjatý rozpočet, letos počítá s příjmy přes 9 milionů a výdaji 8,8 milionu.

Peníze obec investuje nejen do opravy silnic, ale teď třeba v Libochovanech dokončují i dětské hřiště. Jenže se ukazuje, že by mohla potřebovat přes 20 milionů na opravu mostu, který obec spojuje s okolním světem.

„Obáváme se nebezpečí ztrát na životech i ekonomických ztrát, tak jsme nechali zpracovat odborný posudek,“ uvedla starostka Libochovan Miroslava Vencláková (nestr.).

Výsledek posudku nepřekvapil – most potřebuje urychleně opravit. Obec už udělala první opatření, třeba že omezila průjezd vozidel. „Abychom zabránili propadu nebo jakémukoliv odpadávání kousků mostu,“ dodala starostka.

„Jedná se ovšem o silniční nadjezd, tedy v tomto případě by měl jednat správní silniční úřad, který sídlí v Litoměřicích,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

„Odmítáme, aby malé obce, jejichž rozpočet je velmi napjatý, musely udržovat infrastrukturu a velké stavby, které mají náročnost na opravy v řádech milionů korun,“ řekl předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

„Jediný případ, kdy bychom mohli investovat do těchto mostních objektů, které ovšem nejsou v našem vlastnictví, je ten, kdy by drážní úřad uznal, že takovýto objekt přímo ohrožuje život a zdraví osob,“ řekl mluvčí SŽDC.

Sdružení místních samospráv chce spor o vlastnictví řešit taky s ministrem dopravy. Všechny strany se ale shodují na jednom – jediný, kdo může spor vyřešit, je soud. Ten musí říct, komu konkrétní stavba patří.