Mnoho lidí nechalo platbu daně z nemovitosti na poslední chvíli, mnoho času už nezbývá

Řada lidí nechala platbu daně z nemovitosti na poslední dva dny, potvrdil pro ČT mluvčí Finanční správy ČR Tomáš Weiss. Správa evidovala k půlnoci 29. května inkaso daně z nemovitosti asi 11,8 miliardy korun, což je více než polovina z celkové předpokládané částky. Lhůta pro zaplacení celé daně nebo její poloviny končí v pátek, daň však lze bez sankce uhradit do 3. června. Pokud její výše přesahuje pět tisíc, lze ji uhradit ve dvou splátkách. Daň z nemovitých věcí (DNV) v Česku každý rok zaplatí více než čtyři miliony lidí.

„Lidé nechávají úhradu DNV na poslední chvíli. Není nic neobvyklého, že se na konci měsíce inkaso daně zvyšuje až o miliardu korun denně,“ říká Weiss. Suma evidovaná ke 29. květnu je oproti stejnému dni loňského roku vyšší asi o osmdesát procent, dodal. Právě o čtyři pětiny letos u nemovitých věcí průměrně vzrostla základní sazba daně.

Ministerstvo financí očekává, že změny daně z nemovitosti letos přinesou dodatečné inkaso ve výši deseti miliard. Loni činilo 12,45 miliardy. Potřebnou částku však nepošlou všichni poplatníci do pátku 31. května. Část z nich platí více než pět tisíc, a tak nyní pošle polovinu daně a zbytek do konce listopadu.

Opožděná úhrada

V případě zpoždění se počítá úrok z prodlení od čtvrtého dne po splatnosti daně. Letos lze proto uhradit daň z nemovitosti bez sankce do pondělí 3. června. Úrok z prodlení činí 14,75 procenta z nezaplacené částky daně ročně. Nemusí se však zaplatit, pokud je nižší než tisíc korun za zdaňovací období.

Stát letos zvýšil daň z nemovitých věcí průměrně o už zmíněných 80 procent. Její výslednou výši ovlivňuje také úprava místního koeficientu. Tu uplatnilo přibližně 1100 obcí. Finanční správa proto poslala poplatníkům aktualizované platební údaje. Do datové či e-mailové schránky je měli obdržet v první polovině května. Složenky měly přijít poštou v průběhu tohoto měsíce.

Rozeslané platební údaje obsahují bankovní účet finančního úřadu a QR kód. Ten slouží k uhrazení platby přes internetové bankovnictví. Kdo platí prostřednictvím SIPO, musel do začátku května navýšit nastavený limit.