Miliardy vydané navíc. Vysoká inflace může výrazně zvýšit platby za státní pojištěnce

Události: Valorizace plateb za pojištěnce (zdroj: ČT24)

Zdravotní pojištění, které stát hradí za děti nebo důchodce, by se od příštího roku mělo zvedat podle předvídatelného vzorce. Automatickou valorizaci vloni schválil parlament, vláda teď záměr potvrdila při přípravě státního rozpočtu na rok 2024. Po neděli by mohlo být jasnější, o kolik se platby zvednou. Kromě jiného se do toho promítne inflace, která je pořád vyšší, než se při vzniku zákona předpokládalo. Rozhodnutí se tak může o miliardy korun prodražit.

„Valorizace úhrad za státní pojištěnce bude. Bude fungovat tak, jak ji schválil parlament. A je nulový zájem vlády, můj nebo ministra financí do toho jakkoliv zasahovat,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastmil Válek (TOP 09).

„Jedná se pouze o předběžný první pracovní výkop v rámci přípravy státního rozpočtu na příští rok,“ uvedlo ministerstvo financí.

Celkem stát hradí zdravotní odvody za víc než šest milionů lidí a pro pojišťovny to znamená zhruba třetinu příjmů. Jasno o platbách musí být nejpozději do konce září.

Dopady

Konkrétní dopady ukazuje třeba příklad Aleny Levé. Ve farmářském obchodě pracuje šest let. Z řadové prodavačky se vypracovala na provozní poboček. Lokální řetězec zaměstnává čtyři desítky lidí. Celkem za ně majitelka odvádí dvě stě tisíc měsíčně. „Za paní provozní jsem od ledna do května odvedla 13 tisíc korun jenom na zdravotním pojištění,“ popsala majitelka farmářských obchodů U Lidušky Iveta Churavá.

Na konci roku ale odejde provozní Alena Levá do důchodu, a platby tak přejdou na stát. Jak vysoké budou, závisí na míře valorizace. Ta se má od příštího roku počítat automaticky, což vláda v červnových debatách o rozpočtu odsouhlasila. Původní varianta ministerstva financí počítala s odkladem o rok.

„Jenom finance ví, na čem se dá ušetřit, takže oni nám dali všechny potenciální návrhy úspor, a pak jsme se na poradě bavili o tom, co z toho se má zrušit. Valorizace bude, vláda ani omylem neuvažuje o tom, že se na ni bude sahat. A jednomyslně se na tom shodla,“ řekl Válek. „Je v tuto chvíli zcela předčasné komentovat jednotlivé konkrétní parametry rozpočtu, protože se ještě při další přípravě státního rozpočtu mohou měnit,“ vzkázal resort financí.

„Já si myslím, že pořád si dělají nějaká zadní vrátka, aby do toho mohli sáhnout,“ podotkla členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková za opoziční SPD.

O kolik by podle valorizačního vzorce, který závisí i na vývoji inflace a reálných mezd, měla částka vzrůst, bude jasné v půlce měsíce, až statistici zveřejní vývoj za červen.

„Ten automat jsme nastavili proto, aby fungoval řadu let dopředu, abychom se o něj jako politici nemuseli hádat. Šetřit na tomto místě je naprosto nesprávné,“ myslí si další člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek (ANO).

Platby za státní pojištěnce
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

V takovém případě by podle opozice i ministra zdravotnictví hrozilo zhoršení kvality a dostupnosti péče. Toho se bojí i odbory. Téma tak budou chtít řešit na jednání tripartity v pondělí.

Loni odešlo z veřejného zdravotního pojištění na péči přes 430 miliard korun. Podle ministerstva financí přibylo na účtech pojišťoven pět miliard. Rezervy tak celkem činily 57 miliard. Letos se ovšem pravděpodobně o něco ztenčí.