Mezi dospívajícími roste zájem o očkování proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku

Až o čtvrtinu loni přibylo dívek a chlapců ve věku 13 a 14 let, kteří dostali vakcínu proti lidskému papilomaviru (HPV). Dospívajícím dětem ji hradí pojišťovny. HPV způsobuje závažná onemocnění pohlavních orgánů nebo rakovinu děložního čípku. Celková proočkovanost v Česku stoupá, podle některých lékařů by ale mohla být ještě vyšší.

Největší nárůst ve věkové kategorii 13 až 14 let zaznamenala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), z jejíchž klientů se proti HPV nechalo loni naočkovat o téměř 25 procent více. Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) zaznamenala nárůst zájmu o více než 16 procent a Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) o deset procent.

Největší česká zdravotní pojišťovna VZP růst potvrdila také, ale bez konkrétních čísel. „Trend ve sledovaném období je určitě rostoucí, to znamená nechává se očkovat stále více dospívajících,“ uvedla k situaci VZP mluvčí Viktorie Plívová.

Celková proočkovanost roste

Podle informací České pediatrické společnosti (ČPS) narostla proočkovanost proti papilomaviru za rok 2021 u dívek ve věku 13 a 14 let na téměř 70 procent, u chlapců téměř na 42 a půl procenta. „Data za rok 2022 půjde uzavřít až koncem letošního roku. Už nyní to ale vypadá na skoro 49procentní proočkovanost u chlapců, pravděpodobně dojde i k nárůstu u dívek,“ uvedla předsedkyně sekce očkování ČPS Hana Cabrnochová.

I podle Sdružení soukromých gynekologů ČR (SSGCR) je situace v Česku na dobré úrovni, a to i vzhledem k ostatním státům Evropské unie. Za ideální ji přesto nepovažuje. „Proočkovanost proti HPV je v České republice výrazně nadprůměrná. To ovšem neznamená, že nevidíme prostor ke zlepšení současné situace. K cíli 90 procent podle Světové zdravotnické organizace máme ještě daleko,“ uvedla za SSGCR Lucie Dvořáková.

Vakcinaci proti HPV dívkám i chlapcům ve věku 13 a 14 let plně hradí pojišťovny. A to především proto, aby se uskutečnila ještě před zahájením sexuálního života a byla tak co nejefektivnější. „Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny dvě dávky. Podmínkou je, že alespoň první dávka je aplikována do dovršení 14 let věku,“ upřesnila mluvčí ČPZP Elenka Mazurová. V případě závažných zdravotních komplikací pojišťovny plně hradí očkování i po dovršení tohoto věku. Až do osmnácti let pak zpravidla poskytují svým pojištencům na vakcínu finanční příspěvek.

Cílem očkování je ochrana proti virům, které způsobují rakovinu děložního hrdla, penisu, análního otvoru nebo genitální bradavice. Od roku 2018 hradí pojišťovny očkování i chlapcům.