Města pomáhají s výbavou pro školáky, darují aktovky, pastelky či svačinové boxy

Radnice českých měst pomáhají rodinám s výbavou do škol. V Brně a Plzni darují školákům balíčky se základními potřebami, v Praze pořádají sbírky aktovek, v Ústí nad Labem zase dostanou prvňáčci od města finanční příspěvek. Za učební pomůcky rodiče se začátkem školy zaplatí tisíce korun. Základní povinná výbava pro prvňáky vyjde podle zjištění ČT zhruba na pět tisíc korun.

Přes čtyři tisíce balíčků letos rozdá Brno dětem nastupujícím do první třídy. Budou obsahovat pastelky, vodovky, sešity, ale i volnočasové hry. Město je se začátkem školního roku rozdá do zhruba osmdesáti škol. „Obsah balíčků jsme zvolili na základě zkušeností z minulých let a po konzultaci se zástupci škol,“ uvedla k projektu primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Se školní výbavou pomáhá také Plzeň. Na míru vytvořené balíčky poskytuje sociálně slabším rodinám. Součástí výbavy jsou psací potřeby, sešity nebo svačinové boxy, ale i finančně náročnější položky jako třeba školní aktovky a penály nebo kompletní vybavení na výtvarnou výchovu. Podmínkou pro zapojení do projektu je, aby zájemci po dobu alespoň tří měsíců spolupracovali s plzeňskými neziskovými organizacemi nebo se sociálními odbory města. V loňském roce takto město podpořilo přes sto rodin.

Na radnicích některých městských částí Prahy zase pořádají sbírky zachovalých aktovek a jiných nevyužívaných školních pomůcek. Na Praze 6 tímto způsobem v loňském roce vybrali rekordní počet – asi dvě stě aktovek, které putovaly dál k potřebným rodinám.

„Uplynulé ročníky ukázaly, že je o tuto akci rok od roku větší zájem a je spousta těch, kteří pochopili, že není nutné utrácet za nové školní pomůcky, ale že lze využít i to, co již jiní neupotřebí, ale stále může sloužit dále,“ dodal k projektu místostarosta Prahy 6 Marián Hošek (KDU-ČSL). Praha 7 loni dary pomohla asi třicítce rodin, letos se sbírka teprve rozbíhá, většinu darů městská část očekává až se začátkem školního roku.

Konkrétní finanční pomoc pak poskytuje Ústí nad Labem. Každý prvňák, který bude letos vstupovat do městem zřizované školy, obdrží na nákup výbavy dva tisíce korun. „V rozpočtu odboru školství, kultury a sportu je pro rok 2023 alokovaná částka ve výši 2 200 000 korun,“ poznamenala tisková mluvčí města Romana Macová.

Nástup do první třídy se prodraží

Aktovka, penál, tužky a sešity, kufřík na výtvarnou výchovu, krabička na svačinu a přezůvky se světlou podrážkou – seznam povinných učebních pomůcek pro první ročníky má na mnohých základních školách až desítky položek. Rodiče tak za školní potřeby zaplatí několik tisíc korun.

Podle průměrných cen vyjde základní výbava z doporučeného seznamu zhruba na pět tisíc korun. Nejdražší položkou pak je aktovka – ta například u českého výrobce školních batohů vyjde zhruba na dva tisíce.

Prodraží se ale i papírenské potřeby. Jejich prodejci významně zdražovali v loňském roce, přesto se i letos jejich cena mírně navýší. „U školních potřeb došlo k nárůstu cen v jednotkách procent,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl. V síti prodejen papírnictví McPen pak došlo ke zdražení celého sortimentu papírnictví o zhruba dvě až tři procenta.