TÉMA

Školní potřeby

Města pomáhají s výbavou pro školáky, darují aktovky, pastelky či svačinové boxy

Radnice českých měst pomáhají rodinám s výbavou do škol. V Brně a Plzni darují školákům balíčky se základními potřebami, v Praze pořádají sbírky aktovek, v Ústí nad Labem zase dostanou prvňáčci od města finanční příspěvek. Za učební pomůcky rodiče se začátkem školy zaplatí tisíce korun. Základní povinná výbava pro prvňáky vyjde podle zjištění ČT zhruba na pět tisíc korun.
30. 7. 2023|

Penál, pastelky i jídelna. Rodičům školáků letos vzrostou výdaje

Rodiče žáků si letos připlatí za nákup školních potřeb, některé položky oproti loňsku zdražily o deset procent. Víc zaplatí strávníci také v některých jídelnách. S rostoucími náklady na energie se potýkají také zřizovatelé kroužků, například v Praze jim ale s výdaji pomůže magistrát. Rodiče mohou kvůli rostoucím cenám zažádat o příspěvky sociální podpory.
26. 8. 2022|

Výbava na nový školní rok vyjde na tisíce, o pomoc s placením obědů žádá stále více rodičů

Vypravit děti do lavic bude zase o něco dražší. Na výbavu pro prvňáka by si rodiče měli připravit přibližně šest tisíc korun, pro starší děti asi dva. Další tisíce k tomu průměrně utratí za kroužky a mimoškolní aktivity. Téměř každý desátý rodič se při tom neobejde bez pomoci širší rodiny. Využít mohou také státní příspěvky či pomoc neziskových organizací. Jen v programu Obědy pro děti je letos počet žádostí rekordní.
23. 8. 2021|