S nákupem školních pomůcek pomáhá potřebným řada organizací

Události: Sbírky na školní pomůcky a další podpora (zdroj: ČT24)

S blížícím se koncem prázdnin začínají rodiny pomalu řešit pořizování školních pomůcek pro děti. Právě toto období je náročné pro rodiče samoživitele i další domácnosti s nízkými příjmy. Pomoc nabízejí některé radnice, organizace i dárci.

Pro Kamilu Mertlovou, která se čtyři roky potýká s onkologickým onemocněním, pobírá invalidní důchod a pětičlennou rodinu živí hlavně její manžel, je klíčová podpora Nadace úsměv nejen pro Kryštofa. Ta finančně pomáhá nemocným s rakovinou při léčbě i po ní. „Věnujeme se těm, kteří nemají na základní potřeby a léky, pomohou jim i dva tisíce. Mnohdy řeší, zda se nají nebo koupí pomůcku,“ zmínila spoluzakladatelka nadace Marie Abelová.

Sbírky organizují i některé městské části, například na radnici v Praze 6 mohou dárci nosit aktovky nebo pomůcky. Diakonie Českobratrské církve evangelické zase chystá sbírku, která bude fungovat podobně jako potravinová. Dárci na konci srpna mohou přinést do prodejen Tesca a T-Mobile školní pomůcky, které potřebným rozdělí přes 120 organizací.

Pomáhají i vládní orgány. Resort práce a sociálních věcí i ministerstvo školství pokračují v podpoře školních obědů. Také Úřad práce letos vyplatil už přes třináct set dávek mimořádné okamžité pomoci. Rodiny je mohou opakovaně využít i na zaplacení družiny nebo kroužků.