Do prvních tříd nastupují silnější ročníky, obce navyšují kapacity

Události: Kapacity škol (zdroj: ČT24)

Do základních škol už za necelý měsíc zamíří podle odhadů ministerstva na 117 tisíc prvňáků. Je to podobné číslo jako v loňském roce. Jsou to děti narozené převážně v roce 2018, případně v závěru roku 2017. Z demografické křivky je patrné, že jsou to silnější ročníky – podobně jako ty, které v posledních dvou letech nastupovaly na školy střední. Řada obcí tak i během prázdnin pokračuje v navyšování kapacit škol.

Starostové šesti obcí ve Středočeském kraji stavební firmě oficiálně předali areál bývalé sýpky v Měšicích u Prahy. Do dvou let se promění ve školu pro 270 dětí.

„V každé ze stodol budou vestavěny tři třídy, které budou mít velká okna do školního dvora,“ prohlásil starosta Měšic a místopředseda svazku obcí Pod Beckovem Martin Čacký (za STAN). Objekt je památkově chráněný, jeho hlavní rysy tak i po přestavbě zůstanou. Jedná se třeba o klenby v někdejších stájích – nově tam bude jídelna.

Je to už druhá budova, kterou svazek obcí staví. Za posledních patnáct let se sem přistěhovaly tisíce převážně mladých lidí. Už loni se tak sedm z devíti tříd prvňáků učilo v provizorních prostorách – stejně to bude i letos od září.

„Pokud bychom kapacitu nezajistili tímhle náhradním způsobem, tak my už bychom ani dnes nebyli schopni přijmout všechny prvňáky,“ míní předseda svazku obcí Pod Beckovem Jan Havlíček (ODS).

Situace v Praze

Desítky prvňáků musela odmítat i Základní škola Komenského na pražském Břevnově, rozhodla se proto rozšířit své prostory. „Získali jsme novou půdní vestavbou kmenovou učebnu. Vedle se nachází knihovna, může sloužit i jako studovna. Pak je tady druhá kmenová učebna. Takto nám narůstá kapacita o devadesát míst,“ přiblížila ředitelka Základní školy Komenského Kateřina Hrečínová nové prostory.

V dalších dvou třídách budou odborné učebny robotiky a ekologie. Zbývá je jen vybavit. Nachystané jsou i všechny tabule.

Do roku 2030 městská část Praha 6 otevře v základních školách tisíc nových míst. „Děláme si pravidelné aktualizace demografických studií, které nám říkají, že ačkoliv křivka nově narozených dětí bude klesat, tak dětí bude přibývat, protože se na Praze 6 hodně staví,“ nastínila vedoucí odboru školství na Praze 6 Marie Kubíková.

I v ZŠ Komenského tak do deseti let budou muset znovu hledat dalších devadesát míst. Třeba jídelnu tomu už přizpůsobili. Nové třídy vystaví v zadním křídle budovy.