TÉMA

Kapacita škol

Nejvíc bodů měli u přijímaček deváťáci z Prahy, zaostávali ústečtí

V jednotných přijímacích zkouškách na střední školy letos dosáhli nejvyššího počtu bodů žáci devátých tříd z Prahy, v průměru měli za matematiku a český jazyk 61 bodů. Na vybranou školu se ale mezi uchazeči z hlavního města v prvním kole přijímacího řízení dostalo v porovnání s ostatními kraji nejméně žáků, zhruba 84 procent. Naopak deváťáci z Ústeckého kraje, kterých bylo na čtyřleté maturitní obory přijato téměř 98 procent, dosahovali při testech nejméně bodů. Rozdíl v bodovém zisku přijatých uchazečů z metropole a Ústeckého kraje byl ještě vyšší, v průměru činil 22 bodů.
22. 5. 2024|

Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
12. 3. 2024|

Nové hygienické normy pro školy mají pomoci s nedostatkem míst

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo návrh vyhlášky, která upravuje hygienické normy ve školách. Ve středu se naposledy sešla pracovní skupina složená ze zástupců několika resortů a koaličních poslanců. Předloha nyní zamíří do připomínkového řízení, platit by mohla od podzimu. Některým školám by mohla pomoci vyřešit problémy s kapacitami.
29. 6. 2023|