Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Loni se podle Čapkové díky boji radnice proti spádovému turismu podařilo snížit počet prvňáčků zhruba o dvě stě dětí z jiných oblastí. V loňském roce přišlo k zápisům do prvních tříd v Praze 6 celkem 1270 dětí, nastoupilo jich 1063. Letos bude pro žáky připraveno 1050 volných míst ve 45 třídách.

„Snažíme se o to, aby do našich základních škol chodily děti, které v Praze 6 skutečně bydlí, a Středočeši pouze nepřehlašovali svoje potomky do našich spádů, protože jim to přijde pohodlné nebo shledávají vyšší kvalitu našich škol,“ řekl Stárek.

Základní školy budou kontrolovat, zda má dítě trvalý pobyt v městské části minimálně tři měsíce před datem konání zápisu ke studiu, a nově také to, zda má shodné trvalé bydliště se svým rodičem. „I pokud tam dítě bude bydlet déle než tři měsíce, tak pokud s ním na té trvalé adrese není i rodič, bude se také pokládat za spádového turistu,“ nastínil starosta.

Pokud zbyde místo, dostane se i na děti mimo Prahu 6

„Pokud budou kapacity, jsme připraveni přijmout i děti ze Středočeského kraje nebo děti, které nejsou z Prahy 6. Ale nechceme, aby se muselo losovat ze spádových dětí a nedostalo se na ně. Těm chceme zajistit přednost,“ konstatoval Stárek.

Městská část je podle starosty připravena řešit případy spádové turistiky i soudně. „Je tu jeden případ, kdy magistrát přijal jednoho spádového turistu do šestkové školy (základní školy v Praze 6). Městská část tedy podala správní žalobu na hlavní město,“ sdělil. V případě odvolání bude záležitost řešit Nejvyšší správní soud, což je podle starosty dobře, protože by alespoň vznikl judikát pro další podobné případy.

Nedostatek míst ve školách je v metropoli problémem obecně, zabývají se jím radnice na okrajích města, ale i v širším centru v souvislosti s bytovou výstavbou. Nedostatečnou kapacitu školských budov řeší radnice také přístavbami nebo stavěním modulových objektů a dřevostaveb.

Prověřovat trvalé bydliště zájemců bude při přijímaní žáků například ZŠ Lyčkovo náměstí v pražském Karlíně, řekl už minulý týden mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Loni chtělo kvůli nedostatku míst a převisu počtu dětí vedení školy losovat ty, které přijme. Po protestech rodičů od toho nakonec ustoupilo.

Základní a mateřské školy provozují v hlavním města tamní městské části, magistrát zřizuje střední, vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké školy.