Nové hygienické normy pro školy mají pomoci s nedostatkem míst

Události: Nové hygienické normy pro školy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo návrh vyhlášky, která upravuje hygienické normy ve školách. Ve středu se naposledy sešla pracovní skupina složená ze zástupců několika resortů a koaličních poslanců. Předloha nyní zamíří do připomínkového řízení, platit by mohla od podzimu. Některým školám by mohla pomoci vyřešit problémy s kapacitami.

Kritérium minimální rozlohy učebny na jedno dítě má z vyhlášky ministerstva zdravotnictví vypadnout. „Už nebudeme řešit výměry ve třídách, ale budeme mít stanovené mikroklimatické podmínky,“ sdělila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

„Chceme garanci čistoty vzduchu, aby děti nebyly v přeplněných třídách ve vydýchaných prostorách. Někde to zároveň může znamenat rozvolnění, protože například výška stropu, která teď byla limitem, znemožňovala využívat některé prostory nebo objekty, které dřív z toho titulu výšky stropu se nedaly využít,“ ujasnila náměstkyně ministra školství Martina Běťáková.

Výuka v provizorních objektech

Novelizovaná vyhláška má také mírnit kritérium minimálního počtu sociálních zařízení. „Doufám, že se nám podařilo dojít k nějakému konsensu v tom, že není potřeba přesně regulovat, kolik musí být toalet pro dívky a kolik pro chlapce, ale že zřizovatel a ředitel sám posoudí, co v té budově je potřeba,“ poznamenala Běťáková.

Změny by dle resortu školství měly umožnit dočasně i výuku v provizorních objektech, například školách z kontejnerů.

Na hygieniky se letos obrátily desítky škol s žádostmi o výjimku, která by jim namísto třiceti dětí umožnila učit až čtyřiatřicet žáků ve třídě. Přes tento limit nepůjde ani nová vyhláška.