Výbava na nový školní rok vyjde na tisíce, o pomoc s placením obědů žádá stále více rodičů

Události: Výbava do školy zdražuje, pomáhá stát i neziskové organizace (zdroj: ČT24)

Vypravit děti do lavic bude zase o něco dražší. Na výbavu pro prvňáka by si rodiče měli připravit přibližně šest tisíc korun, pro starší děti asi dva. Další tisíce k tomu průměrně utratí za kroužky a mimoškolní aktivity. Téměř každý desátý rodič se při tom neobejde bez pomoci širší rodiny. Využít mohou také státní příspěvky či pomoc neziskových organizací. Jen v programu Obědy pro děti je letos počet žádostí rekordní.

Nejdražší součástí výbavy bývá tradičně aktovka a školní obuv. Vybírat batoh se už vydala Jana Taušová s dcerou Lídou. „Batoh, penál, lahev na pití, obaly na sešity – počítám, že to třeba dva a půl, tři tisíce budou,“ odhadla.

Průměrně před začátkem školního roku utratí rodiče za jakékoliv dítě školou povinné, tedy na základní i střední škole, do dvou tisíc korun. Jen asi dvě procenta přesáhnou částku pět tisíc. Za kompletní výbavu pro prvňáčka rodiče utratí zhruba 6340 korun. V loňském roce to bylo asi o stovku méně. Nejvíce zdražila obuv a oblečení pro děti. K výdajům letos v některých případech přibyde navíc útrata za roušky či respirátory.

Společnost Topgal jenom během minulého víkendu vyexpedovala přes tisíc objednávek aktovek a penálů. Náklady jim stoupají, ceny ale letos ještě drží. „Pro příští rok připravujeme zdražení o pět až deset procent,“ uvedl jednatel firmy Libor Chaloupka.

Podobně to s případným navyšováním cen vidí i dodavatel pastelek a lepidel. Zdražuje se jim hlavně plastový granulát na výrobu. Do koncových cen to ale ještě letos nepromítli. „Pro nás sezona začíná vždycky o několik měsíců dříve. Všechny dohody uzavíráme už začátkem roku a návozy probíhají asi od června,“ sdělila ředitelka obchodu a marketingu společnosti Kores Jana Hubálková.

Školní potřeby zatím letos nezdražovali ani v prodejnách McPen. V tvrdém lockdownu se jim zvedly tržby hlavně na internetu. S rozvolněním opatření se ale zákazníci vracejí do kamenných obchodů. „Zatím ten zájem je takový nižší, ale očekáváme v průběhu příštího týdne a během září, že se vrátíme k tržbám, které jsme měli předtím,“ přiblížila regionální manažerka Kateřina Koťátková.

Se začátkem školního roku ale musí rodiče počítat i s dalšími výdaji – například poplatky za družinu nebo první školní výlet. Kromě toho je nutné zaplatit za kroužky, sportovní a další mimoškolní aktivity. Víc než polovina rodičů se s útratou za ně vejde do tří tisíc korun.

Pomoc rodiny i neziskových organizací

Většina rodin si při placení výdajů spojených se školou a kroužky vystačí s vlastními příjmy. Bezmála každému desátému rodiči s tím pomáhá širší rodina. Někteří ale kvůli finanční tísni musí dokonce využívat půjček nebo pomoci neziskových organizací. Rodiny s nízkými příjmy i kvůli covidové krizi stále častěji žádají o různé druhy podpory.

Samoživitelka a matka dvou dětí Liběna pracuje jako asistentka ve škole. Nyní chodí na brigády, aby měla z čeho zaplatit dcerám pomůcky. Jednu dceru chystá do deváté třídy, druhou na střední školu. „Uniforma do druhého ročníku, kterou bude potřebovat na praxi, stála necelých pět tisíc korun,“ vyčíslila.

Rodinám v nouzi se snaží pomáhat na základní škole v pražských Kbelích. „Pomůžeme s materiály, hledáme cestu, ale musí ten člověk přijít. Mnohé děti dostanou pomoc od rodičů svých spolužáků,“ popsal ředitel Květoslav Přibil.

Obědy pro školáky

Také letos bude pomáhat projekt Obědy pro děti. Už nyní je v něm registrován rekordní počet žádostí – přes pět tisíc. A školy posílají další každý den. V loňském školním roce projekt podpořil bezmála deset tisíc dětí částkou téměř 47 milionů korun. „Máme i dvacet dětí na jednu školu, což nebývalo,“ uvedla manažerka charitativních projektů z neziskové organizace Women for Women Jana Skopová. Podobný projekt má resort sociálních věcí.

Obědy pro děti podporuje i ministerstvo školství. To také zvýšilo takzvané pastelkovné i dotace na obědy zdarma. „Pokračujeme dál v programu podpory obědů na základních školách, kam dáme šedesát milionů korun. Zároveň jsme zvýšili částku, kterou stát přispívá prvňáčkům a dětem v přípravných třídách z dvou set na pět set korun,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Podporu nabízejí i města. Například v Sokolově, který výrazně zasáhla covidová krize, školákům zaplatili sbližovací školu v přírodě nebo kufříky pro prvňáky. „Kufřík je v hodnotě šestnáct set korun. Jsou v něm tužky, vodovky, lepidla,“ přiblížila starostka Renata Oulehlová (ANO). O okamžitou školní pomoc lze žádat úřad práce. Na jedno dítě může stát vyčlenit až 38 tisíc korun.