Léčbu nemocného Martina chtějí zdravotníci zahájit do konce roku. Má tak větší šanci zbavit se příznaků

Události: Léčba nemocného Martina (zdroj: ČT24)

Dvouletý Martin, na jehož léčbu přispěli dárci bezmála 150 milionů korun, by mohl dle lékařů podstoupit genovou terapii do konce roku. Aktuálně zdravotníci jednají se dvěma centry v Evropě, která mají s takovým typem zákroku zkušenosti.

Martin bude moci podstoupit léčbu za zhruba sto milionů díky víc než 300 tisícům lidí, kteří se na ni složili. „Já jsem tomu sám ze začátku moc nevěřil, musím se přiznat. Začal jsem věřit až někdy v sobotu, kdy tam z ničeho nic bylo padesát milionů a rostlo to čím dál rychleji,“ okomentoval otec Martina Tomáš Zatloukal.

Lékaři chtějí léčbu zahájit co nejrychleji. Čím dříve chlapec lék dostane, tím vyšší je šance na to, že se zbaví příznaků, jako jsou ochablé svaly a tedy i omezená možnost pohybu, zahleněnost či nadměrné pocení.

„Léčba je schválena od dvou let věku. To byl přesně ten věk, před kterým jsme stanovili diagnózu. A v podstatě jsme tak v situaci, kdy máme nejlepší možnost takové onemocnění u takového dítěte ovlivnit,“ uvedl přednosta Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty UK a FN Motol Pavel Kršek.

Léčba bude probíhat ve Francii nebo Itálii

Lék se zavádí přímo do mozku — do místa, kterému se říká putamen, se aplikují čtyři injekce. Žádné české pracoviště ale nemá k podání léku akreditaci. Léčba proto bude probíhat v zahraničí, a to buď ve Francii nebo Itálii. Čeští lékaři by ale chtěli být na místě. I proto, aby se zákrok naučili vykonávat a jednou pacienty léčit v tuzemsku.

„Když bude Martínek odléčen do vánoc, tak je to z naší strany úspěšné. Určitý deficit Martínek vždy mít bude, ale je tady i v nejlepším případě možnost, že by teoreticky mohl být schopen stoje a chůze s pomocí,“ přiblížila primářka Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty UK a FN Motol Jana Haberlová.

„Mám ještě dceru, téměř šestiletou. Je nejkrásnější, když ke mně přiběhne a řekne, že mě má ráda. Já si s Marťou představuji to stejné — že ho vidím na zahradě a na sluníčku, jak ke mně běží a jak mě obejme. Doufám, že se to podaří,“ říká Tomáš Zatloukal.

Tuhle naději by Zatloukalovi chtěli dát i dalším rodinám. O pomoc s řešením problémů s proplácením drahých léků chtějí požádat třeba první dámu. A pokud ze sbírky po léčbě Martina zbudou peníze, darují je dalším nemocným dětem.