Kvůli těhotentsví propuštěná vražedkyně Janáková je znovu ve vazbě

Události: Vražedkyně Nová (dříve Janáková) je po šestinedělí znovu ve vazbě (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Opavě uvalil vazbu na odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou v souvislosti s čerstvým stíháním za trestný čin křivé obvinění. Dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017, letos v červnu byla ale propuštěna kvůli těhotenství. Už na svobodě si nechala změnit příjmení z Janáková na Nová.

Nové obvinění souvisí s předchozím vyšetřováním Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se týkalo Vazební věznice v Hradci Králové. Janáková tamní dozorce obvinila ze znásilnění. GIBS případ v září odložila s tím, že biologickým otcem dítěte není nikdo z dozorců.

Královéhradecká krajská policie uvedla s odvoláním na genetickou expertizu, že otcem dítěte Janákové je jiný vězeň. S Janákovou byl ve stejné věznici v Hradci Králové. „Šlo o odsouzeného, který ve stejné věznici vykonával trest odnětí svobody,“ řekla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková. Vyšetřování podle ní vyloučilo, že by odsouzená měla s kterýmkoli příslušníkem vězeňské služby sexuální styk.

Státní zástupce Michal Koflák novinářům řekl, že důvodem vazby je obava z toho, že by se Nová vyhýbala trestnímu stíhání, popřípadě později i trestu. „Během vazebního zasedání se k trestné činnosti přiznala. Křivě obviněnému se chce omluvit. Lituje toho,“ řekl žalobce. Dodal, že dítě je v péči sociálních pracovníků. Ježková odpoledne uvedla, že dítě bylo po zadržení Janákové s jejím souhlasem dočasně umístěno do nemocničního zařízení.

Soudkyně Natálie Krausová doplnila, že ještě v jednací síni žena podala proti rozhodnutí stížnost. „Rozhodovat tak bude ještě Krajský soud v Ostravě,“ poznamenala soudkyně.

28 let trestu zbývá

Janáková otěhotněla údajně v lednu. V červnu byla propuštěna dočasně na svobodu, a to z věznice v Opavě. Za mřížemi má strávit ještě 28 let. Trest má přerušený do jednoho roku věku dítěte, které se jí narodilo koncem léta.

Po propuštění z vězení Janáková podle médií žila v Jilemnici na Semilsku a později ve Vrchlabí na Trutnovsku. Na svobodě si také nechala změnit příjmení z Janáková na Nová.