Královéhradecký kraj se dohodl s autobusovými dopravci, zaplatí jim o 27 milionů víc

Události v regionech: Královéhradecký kraj se dohodl s autobusovými dopravci (zdroj: ČT24)

Hejtmanství v Hradci Králové má nové smlouvy se všemi dopravci na provoz autobusových linek v kraji. Zaplatí jim k původně předpokládaným 378 milionům korun sedmadvacet milionů navíc. Poslední dohodu kraj uzavřel se semilskou firmou BusLine na podmínkách autobusové dopravy od 1. dubna. Celková dotace dopravcům tak bude přibližně 405 milionů korun.

Kraji na konci loňského roku vypovědělo smlouvy osm z jedenácti autobusových dopravců, a to k 31. březnu. Představovalo to 97 procent dopravy v kraji. 

Firmy chtěly přidat, argumentovaly, že po nařízeném růstu mezd řidičů je pro ně provoz prodělečný.

„Mzdy řidičů za poslední dva roky stouply zhruba o pětadvacet procent a v letošním roce porostou o dalších deset procent. Z našich rezerv a za stávajících podmínek jsme nebyli schopni tyto náklady uhradit,“ uvedl ředitel Arrivy Východní Čechy Jindřich Poláček. 

Kromě firmy BusLine se kraj s dopravci na nových smlouvách dohodl už při prvním kole jednání 18. a 20. února. Výsledek byl vždy kompromisem. Středeční jednání s firmou BusLine bylo třetí v pořadí. 

„Dohoda s Královéhradeckým krajem byla dnes uzavřená, nicméně do podepsání smluvních dokumentů se v tuto chvíli nebudeme podrobněji vyjadřovat,“ uvedla ve středu mluvčí BusLine Nikola Bradíková. „Nešli jsme tou cestou, že bychom snižovali požadavky na to, jak má být autobusová doprava zajištěna, je to jen o ceně dopravního výkonu,“ naznačil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

S autobusovými dopravci, se kterými se kraj dohodl, uzavře z titulu mimořádné situace smlouvy bez otevřené soutěže přibližně do září 2020. Pak by je měly nahradit smlouvy nové, které vzejdou z nynějšího osmimiliardového tendru na zajištění dotované autobusové dopravy od roku 2020 na deset let.