Kontroverzní Matiční ulice v Ústí nad Labem se promění, město plánuje demolice

Události v regionech: Plánovaná proměna Matiční ulice v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

Ulice, která se před dvaceti lety stala jedním ze symbolů rasové nesnášenlivosti v zemi, se změní. Ústecký magistrát plánuje demolici největších domů v Matiční ulici. Místo vzbudilo pozornost kvůli stavbě plotu, který odděloval starousedlíky od obyvatel bytů pro sociálně slabé, které obývali Romové.

Matiční ulice je už téměř opuštěná, před dvaceti lety tady přitom lidé bránili stavbě plotu vlastními těly. Oficiálně tu nikdo nežije, při natáčení ale sám štáb ČT nebyl. „Scházejí se tady bezdomovci, kteří zde dělají nepořádek, vytrhávají zbytek železa a tak podobně. Teď se ze střechy kouří, to vypalují kabely,“ říká zástupce ředitele městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

Někam se kvůli bezpečnosti nedostanou ani strážníci, na mnoha místech v domě chybí třeba železné traverzy, které držely schodiště. „Lidé tady bydlí v nebezpečných podmínkách, celé se to srovná a zatravní,“ přibližuje náměstek primátora Ústí nad Labem Pavel Tošovský (ODS).

Do Matiční přijížděli před více jak dvaceti lety stovky návštěv. Patřili k nim politici i běžní lidé. Zástupci města vždy odmítali, že by postavený plot byl rasistický. Měl prý zajistit, aby hluční obyvatelé bytů pro sociálně slabé po večerech nerušili sousedy. Na demolici domů teď město vyčlenilo pět miliónů.

„Chceme to udělat i kvůli pověsti. Matiční ulice tady bude ale úplně jiná,“ myslí si náměstek Tošovský. Městu patří dva bytové domy, o bourání třetího začnou jednání s jeho majitelem.