Koná se pětadvacátý Český den proti rakovině. Lidé mohou přispět na léčbu a prevenci

Koná se Český den proti rakovině (zdroj: ČT24)

Tisíce dobrovolníků budou od středy do pátku nabízet na ulicích umělé květy měsíčku lékařského. Jejich koupí mohou lidé přispět do jubilejního pětadvacátého ročníku Českého dne proti rakovině. Do sbírky lze přispět i zasláním DMS nebo bankovním převodem. Smyslem je získání peněz na podporu výzkumu rakoviny, zlepšení kvality života onkologických pacientů a informování o nádorových onemocněních.

Letošní ročník dne proti rakovině je zaměřený na prevenci onemocnění ledvin, močového měchýře a prostaty.

„K volbě zmíněných druhů nádorů nás vedla skutečnost, že v incidenci nádorů ledvin, prostaty i močového měchýře bohužel Česká republika zaujímá čelné příčky ve světových statistikách,“ vysvětluje předsedkyně Ligy proti rakovině Praha Michaela Fridrichová.

Každý dárce, který přispěje alespoň dvaceti korunami, dostane kromě žlutého květu také informační letáček. V něm se dozví o prevenci uvedených onemocnění a jejich příznacích, které by měly být impulsem k návštěvě lékaře.

Dobrovolníky oblečené do žlutých triček budou moci lidé potkat ve středu, ve čtvrtek a v pátek. Do neděle třetího října bude možné do sbírky přispět i ve vybraných obchodech a provozovnách. Jejich seznam je na webu cdpr.cz a v aplikaci Den proti rakovině.

Přispět na financování aktivit Ligy proti rakovině lze také prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS KVET 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777. Za dárcovské SMS zaslané do konce října získají dárci virtuální kytičku, kterou si mohou vložit na svůj profil na sociálních sítích. Třetí možností je zaslat příspěvek na sbírkový účet 6500065/0300.

Loňský ročník zaměřený na nádory ledvin a močového měchýře vynesl téměř čtrnáct milionů korun. Z výnosů dosavadních čtyřiadvaceti ročníků Českého dne proti rakovině organizátoři rozdělili více než 206 milionů korun.