„Iglú“ pro bezdomovce chtějí další města a charity. Zakladatelé projektu nestíhají

Nouzový přístřešek z polyetylenové pěny zvaný Iglou (iglú) už kromě bezdomovců v Moravskoslezském kraji využívají lidé bez střechy nad hlavou i v Hradci Králové a v Kolíně. Rostoucí zájem nutí zakladatele projektu navyšovat výrobu těchto iglú. Z původně plánovaných deseti kusů jich už města a charity poptávají šedesát.

Zakladatelé projektu přijali v tomto týdnu na výrobu přístřešků dvojici dobrovolníků. Sami už rostoucí poptávku pokrývat nestačí. „Na začátku projektu jsme plánovali vyrobit deset iglú na naše náklady, následně jsme počet zvýšili na dvacet a v současné době je poptáváno přes šedesát iglú. Takže náš plán je stále rostoucí,“ uvedla Pavla Klečková.

Ta společně s přítelem přinesla původně francouzský nápad do Česka. Výroba jednoho iglú v hodnotě pěti tisíc korun trvá zhruba čtyři hodiny čistého času.

Kromě Karviné, Ostravy a Havířova už iglú využívají také v Kolíně a v Hradci Králové. „Nabízeli jsme je těm klientům, kteří jsou na nějakém stabilním místě a je předpoklad, že po odeznění zimy iglú v pořádku vrátí. Poté, co jsme jim ho ukázali, již sami projevují zájem,“ vysvětlila vedoucí Domu Matky Terezy v Hradci Králové Dana Pechová.

Nehořlavé iglú je vyrobeno z izolačního materiálu, člověk si ho vlastním teplem zvládne vyhřát na +15 až +18 stupňů Celsia. Od přístřešků si charitativní organizace slibují záchranu životů lidí bez domova, kteří v mrazech z různých důvodů nemohou nebo nechtějí využívat služby azylových domů.