Bílé „iglú“ zachraňuje životy v mrazech. Člověk si jej vyhřeje vlastním teplem

Iglu pro bezdomovce (zdroj: ČT24)

Lidé bez domova dostanou letos v Moravskoslezském kraji novou možnost, jak překonat mrazivé noci. Dobrovolníci přišli s projektem Iglou – pro lidi bez domova připravili speciální přístřešky z polyetylenové pěny.

Charitativní organizace je rozdají vybraným lidem v terénu. Projekt je zatím ve zkušebním provozu a v některých městech se ještě čeká, až ho schválí vedení radnic. Na první pohled rozložené „iglú“ vypadá jako nástěnka z bílé pěnové hmoty. Když se ale všechny díly poskládají dohromady, vznikne přístřešek, který v největších mrazech dokáže zachránit životy lidí bez domova.

„Polyetylenová pěna je vlastně izolace. Člověk si vnitřek oproti venkovním teplotám svým vlastním teplem vyhřeje na +15 až +18 °C,“ uvedla propagátorka krytu Petra Klečková.

Iglou je nehořlavé, vyspí se v něm jeden dospělý, prostor tam je i pro osobní věci, spočinout zde může i pes.

V Moravskoslezském kraji je k dispozici na 20 příbytků
Zdroj: ČT24

Distribuce začne, až udeří silné mrazy

Terénní pracovníci charitativních organizací, například z Armády spásy, rozdělí přístřešky až začnou největší mrazy. V Moravskoslezském kraji jich je k dispozici podle zjištění České televize dvacet. Zájem o ně mají také v Hradci Králové či Valašském Meziříčí.

Lidé bez domova reagují na iglú pozitivně, jsou schopni jej přijmout. Jde jim ale těžko vysvětlit, že za něj nemusí platit.
Michaela Davidová
terénní pracovnice Armády spásy

Pavla Klečková a Manu Chilaud se projektem inspirovali ve Francii. Tam Iglou testovali minulou zimu. „Zkoušeli jej tam celou zimu, opravdu pomáhalo,“ poznamenal Manu Chilaud.

I proto se dobrovolníci z Ostravy rozhodli první várku přístřešků zaplatit z vlastních peněz. Na ty další by už rádi sehnali finance prostřednictvím různých projektů nebo dalších dobrovolníků.